Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Ρε, τι σκέφτονται!

Θα δώσουν λέει "επίδομα ανεργίας" σε όσους μικροεπαγγελματίες αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο. Μάλιστα! Τριακόσια εξήντα ολόκληρα ευρώ κάθε μήνα επί εννέα μήνες, το όλον τρία διακόσια σαράντα μείον τα χαρτόσημα. Ξανά μάλιστα! Μόνο που για να πάρεις αυτό το αβέρτο χρήμα δεν πρέπει να μπήκαν στο σπίτι σου πάνω από τριάντα χιλιάρικα την τελευταία διετία και δεν πρέπει να χρωστάς στον ΟΑΕΕ δεκάρα.

Το οποίον, για να σου δώσει το κράτος ελεημοσύνη πρέπει επί δυο χρόνια εσύ, η γυναίκα σου και τα παιδιά σου να ζούσατε με 1.250 τον μήνα. Κι επειδή για να κλείσεις το μαγαζί σου σημαίνει ότι όχι μόνο δεν έβγαζες αλλά έμπαινες και μέσα σόλο καπίκι κι επειδή οι οικογένειες που ζούσαν με 1.250 τον μήνα έχουν ήδη πεθάνει, παναπεί ότι το κράτος θα σου δώσει την ελεημοσύνη του μόνο αν είναι σίγουρο πως έχεις φάει όλες σου τις οικονομίες, έχεις πουλήσει το χωραφάκι στο χωριό κι έχεις ακουμπήσει ως και τις βέρες αλλά και τους βαφτιστικούς σταυρούς των παιδιών σου στα διάφορα "δώσε-χρυσό-πάρε-χρήμα" κορακομάγαζα της γειτονιάς.

Ρε, τι σκέφτονται!

Ήθελα νά 'ξερα τι σόι παπάρηδες είναι αυτοί που σχεδίασαν την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση. Βάζω στοίχημα το δεξί μου χέρι, το δεξί μου πόδι κι ό,τι άλλο δεξί έχω τέλος πάντων, ότι αυτά τα φυντάνια όχι μόνο δεν έχουν σχέση με την κοινωνία αλλά δεν πρέπει να έχουν περπατήσει στο πεζοδρόμιο εδώ και πολλά χρόνια. Βρε ζωντόβολα, το πρώτο πράγμα που σταματάει να πληρώνει όποιος μαγαζάτορας αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας είναι οι ασφαλιστικές του εισφορές! Πρώτα κόβει το ΤΕΒΕ (όπως το λέγαμε παλιά), μετά καθυστερεί -ώσπου να τα κόψει τελείως- τα νοίκια, ύστερα μπήγει καρφί στους προμηθευτές του, κατόπιν σταματάει να πληρώνει τους υπαλλήλους του (αν έχει) και τελευταία βάζει το λουκέτο.

Αν αυτοί οι τζερεμέδες είχαν την παραμικρή σχέση με τον καημό των μικροεμπόρων θα ήξεραν ότι την ώρα που μπαίνει το λουκέτο, το κοντέρ γράφει τουλάχιστον έναν ολόκληρο χρόνο χρωστούμενα στον ΟΑΕΕ, ήγουν κάπου ένα πεντοχίλιαρο μίνιμουμ, χώρια οι προσαυξήσεις. Παναπεί ότι, με τις προϋποθέσεις που βάζουν, δεν θα βρεθεί ούτε ένας που να κάνει αίτηση γι' αυτό το "επίδομα ανεργίας".

Ρε, τι σκέφτονται!

Εν τάξει, όταν λέμε "σκέφτονται", είναι τρόπος τού λέγειν, ε;  Γιατί αν είχαν κουκούτσι μυαλό, δεν θα λέγανε τέτοιες χοντρομαλακίες. Θα μου πείτε ότι επίτηδες το κάνουνε: από την μία το πόπολο ακούει ότι η κυβέρνηση νοιάζεται τους φουκαράδες που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζάκια τους κι από την άλλη αυτοί δεν θα δώσουν δεκάρα. Αμ γι' αυτό λέω ότι είναι ανεγκέφαλοι: αφού δεν πρόκειται να δώσουν δεκάρα, γιατί δεν ορίζουν το επίδομα στα 500 ή και στα 800 ευρώ, να δειχτούνε και πιο γαλαντόμοι;

Ρε, τι σκέφτονται!

Εν πάση περιπτώσει, το βρόμικο μυαλό τους κατάφερε να κλείσει μια τρύπα στο σχέδιο. Για τα ασφαλιστικά ταμεία (όπως και για την εφορία), όποιος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του δίνοντας με συνέπεια ένα μικρό ποσό κάθε μήνα, δεν θεωρείται "μπαγαπόντης". Και ασφαλιστικές ή φορολογικές ενημερότητες παίρνει και ο εισαγγελέας δεν τον κυνηγάει. Συνεπώς, όλοι αυτοί που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και τα ακουμπάνε κανονικά κάθε μήνα, θα μπορούσαν να πάρουν το "επίδομα". Αμ δε! Η υπουργική απόφαση το ξεκαθαρίζει: όποιος χρωστάει δεν παίρνει μία, έστω κι αν έχει ρυθμίσει τις οφειλές του! Αυτή την τρύπα κατάφεραν και την έκλεισαν τα τζιμάνια.

Ρε, τι σκέφτονται!

Πάντως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, τό 'χουνε πει και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί τής συγκυβέρνησης ότι το κράτος θα νοιαστεί τις "ευπαθείς ομάδες". Η αρχή έγινε με κοτζαμάν επίδομα!

Τί διάολο; Ολόκληρη Δημοκρατική Αριστερά είναι στο δοβλέτι! Εμ, πώς; Έτσι κυρ-Φώτη;

Κι επειδή με τούτο το επίδομα θα ξοδευτούν πολλά λεφτά, για να κρατήσει το παλάτζο η κυβέρνηση έκοψε το επίδομα τοκετού. Από δω και πέρα το επίδομα τοκετού θα το παίρνουν μόνον όσες γυναίκες γεννάνε στο σπίτι τους επειδή έχουν σοβαρό πρόβλημα που δεν τους επιτρέπει να πάνε είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό μαιευτήριο. Είδες το δίδυμο Λυκουρέντζος-Σαλμάς; Άξιοι συνεχιστές τού λοβέρδιου έργου, ε; 

Ρε, τι σκέφτονται!
ΥΓ: Μ' έτρωγε το χέρι μου να γράψω "ρε, τι σκέφτονται οι πούστηδες" αλλά το μετάνοιωσα. Σιγά μη δώσω σε τούτα τα τσογλάνια την ικανοποίηση ότι διαθέτουν το ηθικό ανάστημα των ομοφυλόφιλων!

Πηγή:
προλεταριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου