Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

η Λαγκάρντ, σε μια στιγμή φιλοσοφικής έμπνευσης


Είμαι αισιόδοξη, αντλώντας έμπνευση από το Μάρτιν Λούθερ, ο οποίος είπε: «Ότι γίνεται στον κόσμο γίνεται με την ελπίδα».
.... Αλλά είμαι επίσης και ρεαλίστρια. Ο Immanuel Kant, ένας από τους μεγαλύτερους γερμανούς φιλοσόφους, είπε ότι «η χρήση της λογικής χωρίς την εμπειρία οδηγεί μόνο σε θεωρητικές ψευδαισθήσεις». Η ελεύθερη άσκηση της λογικής από το άτομο ήταν ένα θέμα του Διαφωτισμού.
Ας ελπίσουμε ότι κινούμαστε προς μια "φωτισμένη" εποχή στην παγκόσμια οικονομία και τη ρύθμιση, με βάση την εμπειρία και τη λογική.
 
Ο Μάρτιν Λούθερ είχε επίσης πει: «Ακόμα και αν  ήξερα ότι ο κόσμος αύριο θα γινόταν κομμάτια εγώ θα φύτευα την μηλιά μου».
Οι μεγαλοχρηματιστές του κόσμου και μαζί τους η κύρια Λαγκάρντ σαν υπάλληλος τους, και όλο το σινάφι τους, έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξοι διότι «ρεαλιστικά» ο κόσμος να γίνει κομμάτια, αυτοί θα φυτεύουν την «μηλιά» τους που δεν είναι άλλη από την κερδοσκοπία, παρορμούμενοι από ψυχωτικό ατομικισμό και διεστραμμένη απληστία. Ο κόσμος τώρα γίνεται κομμάτια για να επωφελούνται αυτοί.
Ο Immanuel Kant, είχε πει: «από τέτοιο στραβόξυλο που είναι φτιαγμένος ο άνθρωπος τίποτε το ίσιο δεν μπορεί να διαμορφωθεί»
Ο Kant, είχε εμπειρία από ανθρώπους σαν τ’ αφεντικά της Λαγκάρντ όταν έκανε τον παραπάνω αφορισμό – ο καπιταλισμός έχει μακρύ παρελθόν…
 
 ΥΓ και δυό βιντεάκια - on philosophy and religion american style... 



Πηγή: red rock views

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου