Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

Πορτραίτα της φτώχειας στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης 

«Αναγκάστηκα να εγκαταλείψω το σπίτι μου, αναγκάστηκα να φιλοξενηθώ από φίλους για αρκετό καιρό, μέχρι που δεν μπορούσα διαφορετικά παρά να βγω στο δρόμο κάποια στιγμή, και αυτό να γίνει πέρσι το καλοκαίρι»

«Με λένε Μαρία, είμαι 47, είμαι εδώ και χρόνια σε διάσταση, έχω δυο παιδιά, η κόρη μυ είναι στα 28 παντρεμένη με 2 παιδιά, ο γιος μου είναι 21 και σπουδάζει εκτός Αθηνών. Εργάζομαι σε μια ιδιωτική εταιρία, η οποία πάει δεν πάει, μένω με ενοίκιο..»

«Είμαι έγγαμη, 55 ετών, και έχω 2 ενήλικα παιδιά. Έχω βγάλει το δημοτικό και είμαι άνεργη λόγω της κρίσης»

«Είμαι γυναίκα διαζευγμένη, 65 ετών. Ζω μαζί με το ανάπηρο παιδί μου και είμαι συνταξιούχος του ΟΓΑ»

«Είμαι χήρα με ένα παιδί το οποίο έχει παντρευτεί. Γεννήθηκα το 1946 και είμαι συνταξιούχος. Πριν εργαζόμουν σε μεγάλη εταιρία ως καθαρίστρια»

«Είμαι 60 χρονών, είμαι άστεγος πό πέρσι το καλοκαίρι […]. Στον ξενώνα βρέθηκα, μπήκα μέσα στις αρχές του Νοέμβρη και φιλοξενούμαι…»

«Είμαι κάποιος που έχει επηρεαστεί εξ ολοκλήρου από την κρίση, χωρίς να φταίω. Είμαι 64 χρονών και περιμένω τον πρόωρο θάνατο. Τί εννοώ πρόωρο θάνατο; Τη σύνταξη.» 

«Τώρα, σαν Ελλάδα, τα χειρότερα που μπορεί να προκύψουν… το να χρεοκοπήσουμε, για μένα δεν αλλάζει κάτι. Δηλαδή, αν μπουν νέα μέτρα εκ των πραγμάτων η δουλειά μου θα κλείσει. Άρα θα μείνω χωρίς δουλειά. Και να χρεοκοπήσουμε πάλι η δουλειά μου θα κλείσει. Πάλι χωρίς δουλειά θα μείνω»