Ο άξονας y αναπαριστά τη θερμοδυναμική συνάρτηση που ονομάζεται ελεύθερη ενέργεια (G) (όχι ελεύθερος έρωτας) και ο άξονας x την έκταση της αντίδρασης στη διάρκεια του χρόνου. Τα μεμονωμένα στοιχεία που έχουν μεγάλη ελεύθερη ενέργεια έχουν την τάση να αντιδρούν ενώ αυτά που έχουν μικρή ελεύθερη ενέργεια έχουν την τάση να παραμένουν σταθερά.
Έτσι, σε μια χημική αντίδραση κατά την οποία η G μειώνεται ευνοείται ο σχηματισμός των προϊόντων αφού αυτά θα έχουν μικρότερη G και θα είναι πιο σταθερά. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλ., όταν η G αυξάνεται, δεν ευνοείται ο σχηματισμός των προϊόντων.
Μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτές τις αρχές στη θεωρητική μας αντίδραση A+Γ για να δούμε αν η θερμοδυναμική ευνοεί τα μπακούρια ή το ζευγάρωμα.
Η πιθανότητα ζευγαρώματος εξαρτάται εν μέρει από τη σχετική σταθερότητα του ζευγαριού σχετικά με αυτήν των αρχικών αντιδρώντων Α και Γ.
Αν η καμπύλη έχει τη μορφή του πρώτου διαγράμματος, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας του ζευγαρώματος είναι πολλές και καλές. Αν, αντίθετα, έχει τη μορφή του κάτω διαγράμματος, τότε οι πιθανότητες είναι με το μέρος της μπακουροκατάστασης. Έτσι, η ελεύθερη ενέργεια G μπορεί να ειδωθεί ως μέτρο του πόσο προσηλωμένο είναι ένα πρόσωπο στη ρομαντική του κατάσταση (δηλ., μπακούρι ή μέρος ενός ζεύγους).
ΔG=ΔH-TΔS όπου ΔΗ η μεταβολή της ενθαλπίας (της εσωτερικής θερμότητας) του συστήματος, Τ η θερμοκρασία στην οποία λαμβάνει χώρα η αντίδραση και ΔS η μεταβολή της εντροπίας του συστήματος. Η μεταβολή της ενθαλπίας μπορεί να γίνει κατανοητή ως η εσωτερική ενέργεια που απελευθερώνεται από τα αντιδρώντα και προσλαμβάνεται από τα προϊόντα κατά το σχηματισμό τους: μια θετική μεταβολή σημαίνει ότι χρειάστηκε να προστεθεί ενέργεια από μια εξωτερική πηγή, ενώ μια αρνητική μεταβολή ότι ενέργεια απελευθερώθηκε από την αντίδραση.
Η μεταβολή της εντροπίας εκφράζει το βαθμό κατά τον οποίο μεταβάλλεται η τάξη του συστήματος στην πάροδο του χρόνου, με την αταξία να ευνοείται έναντι της τάξης. Έτσι, μια θετική μεταβολή της εντροπίας σημαίνει ότι ευνοείται η κίνηση προς τη μη δομημένη κατάσταση (διακριτά αντιδρώντα) ενώ μια αρνητική μεταβολή της σημαίνει ότι ευνοείται η κίνηση προς τη δομημένη κατάσταση (προϊόντα).
Ωστόσο, προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων. Μια ματιά την παραπάνω εξίσωση μας λέει ότι ενώ μια αντίδραση κατά την οποία απελευθερώνεται θερμότητα (-ΔΗ) θα οδηγήσει σε αρνητική μεταβολή της ελεύθερης ενέργειας (-ΔG), μια αντίδραση η οποία οδηγεί σε προϊόντα πιο δομημένα από τα αντιδρώντα θα δώσει αρνητική μεταβολή της εντροπίας (-ΔS), οδηγώντας σε αύξηση της ΔG. Αυτός ο καβγάς μεταξύ των θερμοδυναμικών μεταβλητών βρίσκει άμεση εφαρμογή στο σύστημα «ζευγάρι άντρας – γυναίκα». Δηλαδή, όταν ένας άντρας και μια γυναίκα ερωτεύονται, μεγάλη ποσότητα «θερμότητας» απελευθερώνεται με τη μορφή αμοιβαίου πάθους.
Στη χημεία όπως και στη ζωή, υπάρχει μια φυσική τάση προς την αταξία (γνωστή και ως 2ος Νόμος της Θερμοδυναμικής). Οι άνθρωποι έχουν μια φυσική τάση να φροντίζουν τους εαυτούς τους και να ακολουθούν τα δικά τους, ανεξάρτητα, ενδιαφέροντα. Το να ζείς ή απλά να συγκατοικείς με κάποιον άλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα τεστάρει τη θέλησή σου να θυσιάσεις τις επιθυμίες σου για το καλό μιας δομής, της σχέσης σου.
Και εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η αρνητική μεταβολή της εντροπίας: το να είσαι σε μια σχέση σημαίνει απλά ότι δεν μπορείς να κάνεις όλη την ώρα ότι θέλεις, αυξάνοντας έτσι την τάξη στη ζωή σου. Και η αύξηση αυτή της τάξης μπορεί να βάλει σε δοκιμασίες ένα χημικό προϊόν ή μια ερωτική σχέση αφού οδηγεί σε αυξημένη ελεύθερη ενέργεια και μεγαλύτερες πιθανότητες διάσπασης (χωρισμού).
Το πάθος του έρωτα και η επιθυμία του να κάνεις ότι γουστάρεις συγκρούονται πολύ συχνά, όπως ακριβώς η μεταβολή της εντροπία και της ενθαλπίας σε εξώθερμη αντίδραση, όπως αυτή της ιστορίας μας:
Α+Γ<---->Α-Γ
Η ομορφιά αυτού του θερμοδυναμικού-ερωτικού μοντέλου έγκειται στο ότι τα διαγράμματα που το περιγράφουν δεν αναφέρονται σε μονόδρομες, στατικές αντιδράσεις αλλά σε συστήματα στα οποία τα αντιδρώντα (άντρας και γυναίκα) βρίσκονται σε δυναμική ισορροπία με τα προϊόντα (ζευγάρι). Κι όπως γνωρίζει όποιος ερωτεύτηκε κάποτε, οι ερωτικές σχέσεις είναι εξίσου δυναμικά συστήματα. Το να είσαι ζευγάρι με κάποιον, σημαίνει ότι είσαι στα μέλια το 1% του χρόνου. Ακόμη κι θερμότεροι εραστές καυγαδίζουν και έχουν διαφορετικές απόψεις στο ίδιο θέμα. Κατά παρόμοιο τρόπο, και η πιο σταθερή χημική ουσία ήταν για κάποιο διάστημα στην πρωταρχική της κατάσταση, δυο διακριτά αντιδρώντα σώματα.
Αν η αντίδραση Α+Γ <---->Α-Γ μας έχει πολύ αρνητική ελεύθερη ενέργεια, τότε το σύστημα θα περάσει το μεγαλύτερο χρόνο της ζωής του ενωμένο ως Α-Γ. Κάθε τάση για μετατόπιση της ισορροπίας προς την αντίθετη κατεύθυνση, αν και αναπόφευκτη, θα εξισορροπείται από την μεγάλη σταθερότητα του δεσμού Α-Γ.
ΥΓ (για τους/τις χημικούς)
Πηγή:
Hwang, David. (2001). "The Thermodynamics of Love" (PDF), Journal of Hybrid Vigor, Issue 1, Emory University.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου