Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ευρώπη: Ολοταχώς προς τον πάτο...



Πάτο έχει πιάσει η εμπιστοσύνη προς την ΕΕ σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση (Νοέμβριος 2012) στις 6 μεγαλύτερες χώρες της ηπείρου (350 εκατομ από τα 500 εκατομ συνολικά).


Η πτώση είναι ιλιγγιώδης και σε χώρες παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκές όπως η Ισπανία (αύξηση σκεπτικισμού από το 2007 κατά 213%), η Γερμανία (64%) και η Ιταλία (89%) εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη νομιμοποίησή της. 
 
Στην Ελλάδα (Metron Analysis)η κατάσταση είναι ιδιαίτερα μεταβλητή αφού μέσα σε ένα μήνα (από Ιανουάριο σε Φεβρουάριο) το ποσοστό αυτών που ζητεί διάλυση της ΕΕ αυξήθηκε κατά 56% (από 25,9% σε 40,4%) .
 

Το 40,4% των πολιτών, που ζητούν τη διάλυση της ΕΕ, μοιράζεται οριζόντια στα κόμματα, καθώς υπέρ της διάλυσης της Ε.Ε. δηλώνει το 28% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 53% του ΣΥΡΙΖΑ, το 47% των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, το 63% του ΚΚΕ, το 73% της Χρυσής Αυγής, το 27% της ΔΗΜΑΡ και το 16% του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, το 80% των ερωτηθέντων απαντούν ότι τα πράγματα στην Ευρωζώνη εξελίσσονται χειρότερα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ φαίνεται ότι οι πολίτες αναζητούν διέξοδο σε θεσμικές λύσεις που θα δώσουν περισσότερη συμμετοχή στους λαούς κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, όταν το 81% τάσσεται υπέρ της απ' ευθείας εκλογής προέδρου της Ε.Ε. από τους πολίτες και το 65% τάσσεται υπέρ της προώθησης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος σε δημοψηφίσματα.

Τη Δευτέρα ο Μπαρόζο είπε ότι οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται υπό την πίεση του Βερολίνου έχουν φτάσει το όριο τους και δεν είναι αποδεκτές πλέον. Την Τρίτη οι Βρυξέλες ανακοίνωσαν ότι ο Μπαρόζο λέει μαλακίες.

Ο Μπαρόζο το παραδέχτηκε και είπε ότι η μόνη λύση στην κρίση είναι η εντατικοποίηση της ομοσπονδοποίησης της Ευρώπης. Η Φράου συμφώνησε μαζί του λέγοντας πως αν οι λαοί φοβούνται ηγεμόνευση της Γερμανίας δεν έχουν παρά να δώσουν περισσότερη εξουσία στις Βρυξέλες. Έτσι κι αλλιώς, Βρυξέλες και Βερολίνο απέχουν μόνο 652 km. Λίγο παραπάνω από όσο Αθήνα – Θεσσαλινίκη.

Πηγή: Guardian και Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου