Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Ο Δείκτης της Μιζέριας

Ο Δείκτης της Μιζέριας (Misery Index, ΜΙ) είναι ένας οικονομικός δείκτης που επινόησε ο Arthur Okun, σύμβουλος στα οικονομικά του προέδρου Lyndon Johnson  πίσω στα 60s.

Στην πρωτότυπη μορφή του είναι το άθροισμα ανεργίας και πληθωρισμού (περισσότερα εδώ). Έχουν γίνει διάφορες τροποποιήσεις - επεκτάσεις του δείκτη (π.χ., ο Growth Misery Index που αθροίζει ανεργία, πληθωρισμό κι ανάπτυξη) κι ο Super Misery Index που στα παραπάνω προσθέτει και το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Όπως βλέπουμε στα διαγραμματα κι όπως ήταν κι αναμενόμενο, είναι ένας δείκτης στον οποίο πάμε καλά.





Η παρακάτω εικόνα δείχνει ποια στοιχεία επιβαρύνουν περισσότερο το δείκτη  σε κάθε χώρα (κόκκινο το έλλειμμα, μπλε τα υπόλοιπα).


 Και οι προβλέψεις για το 2017








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου