Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Που χάθηκε η επιτροπή σοφών του ΣΥΡΙΖΑ;


Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος



Κύριε Ροΐδη,
Στις 20.2.2013 ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πως συγκροτεί ειδική Επιτροπή 32 Σοφών η οποία θα εκπονήσει μελέτη και θα εισηγηθεί αλλαγές στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα και στο Σύνταγμα. “Η εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος που διανύει η χώρα μας επιβάλλει το καθήκον να ανοίξουμε με συντεταγμένο τρόπο και σε όλο το εύρος της μία μεγάλη συζήτηση για το πολιτικό και θεσμικό εποικοδόμημα”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας κατά την εισήγησή του. Στην Επιτροπή ανακοινώθηκε πως συμμετέχουν επιφανείς προσωπικότητες του δημοσίου βίου. Δικηγόροι, Συνταγματολόγοι και καθηγητές πανεπιστημίου με πλούσια εμπειρία. Δεν θέλω να σχολιάσω μερικά πρόσωπα για να μη φανώ μικροπρεπής, ούτε κάποιες φαιδρές “επαναστατικές” προτάσεις που ακούστηκαν για Δημοψήφισμα με σκοπό τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση(!). Γενικά η Επιτροπή είναι πράγματι πολύ αξιόλογη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανακοινώθηκε πως εκεί θα μπορούν να καταθέτουν προτάσεις ακόμη και πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία. Η πρώτη συνεδρίαση έγινε με τυμπανοκρουσίες και με ομιλία Τσίπρα την επομένη σε αίθουσα της Βουλής. Πρόεδρός της ορίστηκε, άγνωστο από ποιούς και με ποια διαδικασία, ο τ.Πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, παρ’ολίγον υποψήφιος Πρόεδρος (επιλογή του μικρού Καραμανλή, που τη χάλασαν οι ίντριγκες του Χουντόδουλου) της Δημοκρατίας και εκφωνητής επικηδείων χουντικών Αρχιεπισκόπων (Σεραφείμ) κ.Ν.Κωνσταντόπουλος.

Πέρασαν από τότε σχεδόν δυο μήνες και δεν ακούστηκε τίποτα. Συνεδρίασε ξανά η επιτροπή; Πότε και που; Γιατί δείχνουν τόση μυστικότητα οι σοφοί; Πότε θα “ανοίξει η συζήτηση”, όπως δήλωσε δημιουργώντας μας μεγάλες προσδοκίες ο κ.Τσίπρας; Ως πότε θα περιμένει για να δεχτεί εποικοδομητικές προοδευτικές κριτικές, αυτό που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ονόμασε με το μαρξιστικό όρο «εποικοδόμημα»; Γύρω μας πολλά καταρρέουν. Υπάρχει η πολυτέλεια του χαμένου χρόνου; Οι καιροί ου μενετοί. Ο κ.Τσίπρας παρ’όλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα του πολύ χαμηλότερα από την πολύ σκληρή στα οικονομικά και κατά ένα μέρος ακροδεξιών συμπεριφορών (‘Σκουριές’, βασανιστήρια σε αστυνομικά τμήματα, βαρβαρότητα σε βάρος μεταναστών, κάλυψη της Χ.Α.) κυβέρνηση, το δε ίδιο σε ταπεινωτικά χαμηλότερο ποσοστό εκτίμησης καταλληλότητας από τον κ.Σαμαρά, ζητά εκλογές. Ενδεικτικά, για να φανεί το παράλογο και εντυπωσιοθηρικό της απαίτησης, θυμίζω πως η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse RC (13/4), δίνει 20% στο ΣΥΡΙΖΑ έναντι του 30% των τριών κυβερνητικών κομμάτων, και αν αθροίσουμε με το ΣΥΡΙΖΑ και τους φερόμενους ως συμμάχους του της Ακροδεξιάς, πάμε σε μια σχέση 25 προς 30. Το αίτημα των εκλογών λοιπόν, ρεαλιστικό ή μη, σημαίνει πως οι Σοφοί πρέπει να βιαστούν ώστε το κόμμα να έχει έτοιμες να καταθέσει τις θεσμικές προτάσεις του, ειδικά τώρα που τον Ιούνιο λήγει η πεντάχρονη χρονική ‘εκεχειρία’, που απαγορεύει τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ήδη πολλές ώριμες μεταρρυθμίσεις, από την Απλή αναλογική μέχρι το χωρισμό Κράτους Εκκλησίας, από το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλόφιλων (οι Κάμερον και «Ολαντρέου» το ψήφισαν ή το προωθούν, παρά τις τεράστιες αντιδράσεις) μέχρι την ευθανασία και από το Νόμο περί μη ευθύνης υπουργών και την ασύδοτη βουλευτική ασυλία μέχρι τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, περιμένουν θαμμένες στα αραχνιασμένα προγραμματικά σεντούκια του ΣΥΡΙΖΑ, μη τυχόν και βήξουν οι κ.κ.Καμμένος και Ιερώνυμος ή μη και διαφωνήσει το ίδρυμα Καραμανλή. Ειδικά για τους ομοφυλόφιλους θα υπάρξουν σίγουρα αντιδράσεις από την Εκκλησία των κρυφοομοφυλόφιλων Αρχιερέων και από τον τ.υφυπουργό Λιμενικών και Βατραχανθρώπων και αυριανό υπουργό Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης Τσίπρα κ.Καμμένο.

Ως απλός πολίτης ζητώ μια ταχυδρομική διεύθυνση για να καταθέσω τις προτάσεις μου, όπως ειπώθηκε ότι μπορεί να κάνει όποιος το επιθυμεί. Δεν θέλω να πιστέψω ότι όλα αυτά ήταν ένα θέατρο εντυπώσεων, ένα πυροτέχνημα που θα ξεχαστεί, μια προσχηματική επιτροπή που συγκροτήθηκε για να δικαιολογήσει την παραπομπή-εν αναμονή των πορισμάτων των Σοφών- από το ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές καλένδες παλαιότερων δεσμεύσεών του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου