Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Ο Γιούνκερ προειδοποιεί για πόλεμο στην Ευρώπη !

"Όποιος πιστεύει, ότι το αιώνιο ζήτημα περι πολέμου και ειρήνης στην Ευρώπη δεν τίθεται πλέον,  μάλλον σφάλει οικτρά. Οι δαίμονες δεν έχουν φύγει, απλά κοιμούνται (...) Με ταράζει η ομοιότητα που έχουν οι διακρατικές σχέσεις στην Ευρώπη το 2013, με πριν από 100 χρόνια."   



 (Μετάφραση από Sueddeutshe Zeitung)



Ολοένα και μεγαλώνει η δυσαρέσκεια των λαών στα κράτη - μέλη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας νέους τριγμούς στα θεμέλια της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, την οποία τα μονοπώλια και το πολιτικό τους προσωπικό προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να παρουσιάσουν σαν μονόδρομο για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Γιούροστατ για την Ελλάδα, όπου σε ποσοστό 81% ο λαός δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται την ΕΕ, όταν μόλις το 2007 το 63% δήλωνε ότι την εμπιστεύεται. 
Παρόμοια είναι η εικόνα σε όλες τις χώρες της ΕΕ - πλην Μάλτας και Εσθονίας - όπου η πλειονότητα των ερωτώμενων «εκφράζει δυσπιστία για τις πολιτικές που αποφασίζονται στις Βρυξέλλες», σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο. Ισπανία, Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία είναι οι χώρες όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη μεταστροφή του λαού σε ό,τι αφορά τη στάση του απέναντι στην ΕΕ. Ακολουθούν η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία και η Ολλανδία.
Με αφορμή και το Ευρωβαρόμετρο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο «Spiegel», διαπιστώνει «αναζωπύρωση εχθρικών συναισθημάτων εντός της Ευρώπης και απομάκρυνση από το όραμα ευρωπαϊκής ενοποίησης εξαιτίας της κρίσης», προβλέποντας μάλιστα ότι «μπορεί πλέον και να σφάλλει όποιος θεωρεί πως έχει απομακρυνθεί το ερώτημα ειρήνης και πολέμου στη γηραιά ήπειρο».
Επί της ουσίας, ο πρώην πρόεδρος του Γιούρογκρουπ ομολογεί ότι η ανισομετρία και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ είναι τόσο μεγάλες, που στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε πόλεμο, όπως έγκαιρα έχει προειδοποιήσει το ΚΚΕ, αναλύοντας την κρίση και τους ανταγωνισμούς που οξύνονται μέσα κι έξω από την ΕΕ.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης και προσπαθώντας να συγκαλύψει τα πραγματικά αίτια των ανταγωνισμών, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ισχυρίζεται ότι η επίθεση ορισμένων Γερμανών πολιτικών στην Ελλάδα, οι σβάστικες στην Αθήνα κατά την επίσκεψη Μέρκελ, και η αντιγερμανική ρητορική στην ιταλική προεκλογική περίοδο, «έβγαλαν στην επιφάνεια συναισθήματα που θα πίστευε κανείς ότι είχαν εκλείψει». Σ' αυτή την κατεύθυνση, εκφράζει την ανησυχία του ότι «στην Ευρώπη πολλοί χάνουν το δρόμο σε "μικρές" σκέψεις εθνικού συμφέροντος» και ισχυρίζεται ότι «όποιος πιστεύει πως το αιώνιο ερώτημα ειρήνης ή πολέμου στην Ευρώπη δεν τίθεται πλέον, ενδεχομένως να κάνει τραγικό λάθος» αφού «οι δαίμονες δεν εξαφανίστηκαν, κοιμούνται μόνο».
Πηγή : 902.gr
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου