Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Δεύτερη σύνταξη πριν από τα 67 – Πως ευνοούνται χιλιάδες Μηχανικοί, Δικηγόροι και Γιατροί

Χωρίς να επηρεάζονται από τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και με ασφάλιση 16-20 ετών, χιλιάδες μηχανικοί, δικηγόροι και υγειονομικοί μπορούν να λάβουν δεύτερη σύνταξη, εφόσον ασφαλίζονται στο ΕΤΑΑ, σε ηλικία 65 ετών. Σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργείου Εργασίας, οι ασφαλισμένοι του (ΕΤΑΑ) μπορούν να λάβουν δεύτερη σύνταξη λόγω γήρατος από τους ανωτέρω τομείς με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους και τουλάχιστον 20 ετών ασφάλισης ή 16 ετών για μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος κατά 50%.
Οι ανωτέρω προϋποθέσεις εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την 1/1/2013 για όσους συμπληρώνουν σωρευτικά το ως άνω απαιτούμενο όριο ηλικίας και χρόνο ασφάλισης μέχρι 31/12/2012.
Σε αντίθετη περίπτωση, τα ανωτέρω πρόσωπα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους και τουλάχιστον 20 ετών ασφάλισης ή 16 ετών για μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος κατά 50%.
Για παράδειγμα, ασφαλισμένος του ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί), ο οποίος έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί από τον ΟΑΕΕ, μέχρι 31/12/2012 συμπληρώνει 18 έτη ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ και το 65ο έτος της ηλικίας του. Οσον αφορά τη λήψη μειωμένης σύνταξης, πληροί και ως προς το όριο ηλικίας και ως προς το χρόνο ασφάλισης τις σχετικές προϋποθέσεις μέχρι 31/12/2012 για τη λήψη μειωμένης σύνταξης (τουλάχιστον 16 έτη ασφάλισης και 65 ετών μέχρι 31/12/2012), και συνεπώς μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη και μετά την 1/1/2013, χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας.
Αντίθετα, για τη λήψη πλήρους σύνταξης δεν πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις (τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης και ηλικία 65 ετών μέχρι 31/12/2012), καθώς δεν συμπληρώνει μέχρι 31/12/2012 τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, και ως εκ τούτου προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί απαιτείται η συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας.
Από δύο φορείς
Ως προς τις γενικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για τη λήψη δεύτερης σύνταξης από το ΕΤΑΑ (65ο ή 67ο έτος της ηλικίας και τουλάχιστον 20 ή 16 έτη ασφάλισης για μειωμένη σύνταξη), αυτές δεν έχουν εφαρμογή στην περίπτωση που υποβάλλεται αίτηση συνταξιοδότησης ταυτόχρονα και στους δύο φορείς ή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης από τον πρώτο φορέα ή το Δημόσιο.
Στην περίπτωση αυτή, οι ασφαλισμένοι δικαιούνται να λάβουν δεύτερη σύνταξη λόγω γήρατος από το ΕΤΑΑ εφόσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις που προβλέπονται για τους ασφαλισμένους του Ταμείου που πρόκειται να λάβουν μία σύνταξη.
Για παράδειγμα, γιατρός του ΕΣΥ είναι παράλληλα ασφαλισμένος στο Δημόσιο και το ΤΣΑΥ. Μέχρι 31/12/2012 συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης στο ΤΣΑΥ και το 59ο έτος της ηλικίας του, οπότε και κατοχυρώνει δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί από το ΤΣΑΥ και μετά την 1/1/2013 με τη συμπλήρωση 37 ετών ασφάλισης και ηλικία 60 ετών (δηλαδή θα συνταξιοδοτηθεί εντός του 2014).

Πηγή:  http://polytexnikanea.gr/WP3/?p=20476

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου