Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί...über alles!




Στην αρχή μάς είπαν για τον υπερτροφικό δημόσιο τομέα και για το σπάταλο κράτος, προσδιόρισαν ως κύρια αιτία των δεινών μας την δυσλειτουργία τής κρατικής μηχανής, φόρτωσαν τεράστιο όγκο ευθύνης στους δημοσίους υπαλλήλους και, γενικά, έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι όσο λιγώτερο κράτος αφήναμε τόσο καλύτερο θα γινόταν το μέλλον μας. Με απλά λόγια, δηλαδή, μας παρουσίασαν και το πρόβλημα και την λύση του όπως ακριβώς τα παρουσίαζε πριν καμμιά εξηνταριά χρόνια ο ίδιος ο Μίλτον Φρήντμαν και η περίφημη "σχολή τού Σικάγου".

Αμέσως σήκωσαν τα μανίκια τους οι ντόπιοι ομοϊδεάτες τους. Επί τρία χρόνια τώρα δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να καταστρέφουν το κράτος, να αποδομούν τον κρατικό ιστό και τις δομές του, να ισοπεδώνουν και να ξεπουλούν κάθε δραστηριότητα του δημοσίου. Κλείνουν τον ένα μετά τον άλλο τους δημόσιους οργανισμούς ή συγχωνεύουν -υποβαθμίζοντάς τους- όσους δεν μπορούν να κλείσουν. Διαλύουν όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες υπηρεσίες με το "ένα προς δέκα" (μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις). Τσακίζουν τις αμοιβές των εργαζομένων στο δημόσιο, προκειμένου να τους οδηγήσουν σε πρόωρη έξοδο, τάχατες για λόγους οικονομίας. Χαρίζουν στους ιδιώτες καίριους οργανισμούς, οι οποίοι επιβάλλεται από το δημόσιο συμφέρον να μείνουν στην αρμοδιότητα του κράτους (ενέργεια, νερό, δημόσιες μεταφορές, συγκοινωνίες κλπ), δήθεν επειδή ο ιδιώτης προσφέρει καλύτερες και φτηνότερες υπηρεσίες στους πολίτες. Το μόνο που αφήνουν στο κράτος είναι η...φορολογία των πολιτών.

Πριν δυόμισυ χρόνια, γράφαμε σε τούτη την γωνιά: "Σύμφωνα με τον Φρήντμαν, το κράτος υπάρχει μόνο για να διασφαλίζει την τάξη και για να εξασφαλίζει το κατάλληλο περιβάλλον για την άσκηση οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας, δίχως να επεμβαίνει με οποιασδήποτε μορφής ρυθμίσεις. Μόνη δουλειά του κράτους είναι να επιδοτεί την επιχειρηματική δραστηριότητα, διοχετεύοντας στις επιχειρήσεις τα κρατικά έσοδα από την φορολογία των πολιτών" ("Ανατομία του νεοφιλελευθερισμού - 1. Η έννοια"). Οργισμένος αναγνώστης πρόσθεσε τότε το σχόλιό του, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

"...Αυτό είναι ΤΟ ΨΕΜΑ !!! Ο Φρίντμαν από την στιγμή που μίλησε δημοσίως μέχρι την στιγμή που πέθανε έλεγε να κοπούν όλα τα bailout, ΟΛΑ! Αντιστοίχως και η φορολογία. Η αγορά και μόνο η αγορά μπορεί να υποδείξει ποιες επιχειρήσεις πρέπει να κλείσουν και ποιες να συνεχίσουν να λειτουργούν γιατί μόνο αυτή εκφράζει την βούληση του κόσμου σε μια οικονομία που βασίζεται στην προσφορά και την ζήτηση του πλούτου ο οποίος ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών. Αυτό που λες είναι οι σοσιαλιστές που το υποστηρίζουν, όχι οι καπιταλιστές. Οι σοσιαλιστές είναι αυτοί που αγνοώντας τους νόμους της αγοράς στηρίζονται στην κρατική βία για να επιδοτούν όποια οικονομική δραστηριότητα καταγράφει ζημιές αλλά είναι πολιτικώς θεμιτή για αυτούς. Οι σοσιαλιστές μέσω του πολιτικώς ορθού δανεισμού δημιούργησαν την κρίση στα στεγαστικά. Οι σοσιαλιστές είναι αυτοί που δημιούργησαν την FEMA που επιδοτεί κατοικίες σε περιοχές επικίνδυνες όπως εκεί που χτύπησε η Κατρίνα και οι σοσιαλιστές είναι αυτοί που δημιούργησαν τα παγκόσμια χρέη λόγω του κόστους το οποίο έχουν αυτά τα σχολεία που ζητάς, και το οποίο οι σοσιαλιστές το κρύβουν..."

Τότε, όπως συνηθίζω, άφησα αυτό το σχόλιο αναπάντητο. Σήμερα έρχεται η ιστορία να επιβεβαιώσει την ορθότητα της άποψής μου. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, η επιβεβαίωση έρχεται από το ίδιο το Δ.Ν.Τ.!

Το Δ.Ν.Τ., λοιπόν, διαπιστώνει σε έκθεσή του ότι το κράτος αδυνατεί να μαζέψει τους φόρους που πρέπει να μαζέψει. Ως αιτίες δε αυτής της αστοχίας επισημαίνει: (α) την υπερβολική μείωση των αποδοχών, η οποία αποτρέπει τους υπαλλήλους να ζητήσουν να εργαστούν ως ελεγκτές, (β) τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας των εργαζομένων στους φοροεισπρακτικούς και φοροελεγκτικούς μηχανισμούς, επειδή με την εφαρμογή τού όρου "ένας προς δέκα" δεν μπαίνουν νέοι υπάλληλοι στην υπηρεσία και (γ) την εγγενή αντίδραση των όποιων ελεγκτών υπάρχουν ως προς την επιβολή των μέτρων που απαιτούνται για την είσπραξη των φόρων (προφανώς επειδή αυτοί οι ελεγκτές θεωρούν ότι βράζουν στο ίδιο καζάνι με την υπόλοιπη κοινωνία).

Τί λέει το Δ.Ν.Τ.; Λέει, με δυο λόγια, ότι η αποδόμηση/αποσάθρωση του δημοσίου τομέα είναι τόσο έντονη ώστε δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ούτε η βασική δουλειά τού δημοσίου, η οποία είναι η είσπραξη των φόρων. Σε ελεύθερη μετάφραση λέει τα εξής: κύριοι, είπαμε να αποδομήσετε τον δημόσιο τομέα αλλά εσείς το παραγαμήσατε το ζήτημα και διαλύσατε ως και την μοναδική υπηρεσία που μας ενδιαφέρει, δηλαδή την υπηρεσία είσπραξης των φόρων. Παναπεί, δηλαδή, ότι το Δ.Ν.Τ. ζητάει -εμμέσως πλην σαφώς- την ενίσχυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, μέσω της πρόσληψης νέων ελεγκτών και της αύξησης των αμοιβών αυτών των ελεγκτών. Με απλά λόγια, το Δ.Ν.Τ. συστήνει στην εξουσία: μάγκες, διαλύστε τα πάντα αλλά, προς θεού, ενισχύστε τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς γιατί χανόμαστε! Φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί...über alles!


Τα συμπεράσματα δικά σας. Αν επιμένετε να νομίζετε ότι με την απλή αλλαγή διαχειριστού στην εξουσία θα λυθούν τα προβλήματά σας...με τις υγείες σας

Πηγή : Cogito ergo sum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου