Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Η άνοδος των βάσεων που όλοι φοβόμαστε


Άρχισαν οι αναλύσεις για τις βάσεις των σχολών. Έπεσα πάνω στην ανάλυση του Στράτου Στρατηγάκη (ΣΣ)  «Μεγάλη άνοδος των βάσεων». Ξεκινούσε την ανάλυσή του ο ΣΣ γράφοντας:

«Οι καλές επιδόσεις των υποψηφίων στις φετινές πανελ εξετάσεις θα φέρουν τη μεγάλη άνοδο των βάσεων που όλοι φοβόμαστε..»

Τώρα γιατί όλοι φοβόμαστε μια άνοδο δεν μου είναι σαφές και είπα να δω λίγο τα δεδομένα της τελευταίας 15ετίας 2000-14 που τα έχει όλα για αυτή τη χώρα (κύπελλα, ολυμπ αγώνες, βραβεία Eurovision, χρεωκοπία) μπας και καταλάβω.

Δεν είδα όλες τις σχολές αλλά έμεινα στα καμάρια του συστήματος (γιατρούς, διγηγόρους, μηχανικούς, αστυνόμους και στρατιωτικούς)



Διακρίνονται 3 περίοδοι
  1. Μια πτωτική 2000-02
  2. Μια αυξητική 2003-2010
  3. Και μια ξανά πτωτική 2011-2014 με τάσεις αναστροφής
Ιατρικές και πολυτεχνικές εμφανίζουν μια ελαφρά πτωτική τάση στο μάκρος της 15ετίας.

Αντίθετα οι νομικές εμφανίζουν αυξητική τάση και στα χρόνια της κρίσης δείχνουν να υπερέχουν των πολυτεχνικών (πτώση οικοδομής και πτώση σχετικών σχολών-οι Πολ Μηχ ΕΜΠ από 19356 μονάδες το 2009 κατέρρευσαν στις 17225 το 2013 (11% πτώση)) και συναγωνίζονται τις ιατρικές.

Οι αστυνομικές/στρατιωτικές σχολές έχουν τη μεγαλύτερη διακύμανση όπως αναμενόταν αφού έχουν σχολές ελίτ (Ιατρική ΣΣΑΣ, Μηχανικοί Αεροσκαφών) αλλά και πιο «λαϊκές» (Ναυτικών Δοκίμων-Μηχανικοί, κλπ).

Αν δούμε τις τάσεις των βάσεων συγκριτιτικά με την πορεία της ελλην οικονομίας

Θα δούμε ότι συσχετίζεται καλύτερα με τις νομικές σχολές (R2=0.7) και σχεδόν καθόλου αστυν/στρατιωτικές (R2=0.05) (Οι ιατρικές R2=0.11 και οι πολυτεχνικές R2=0.42)

Επιμένω όμως να μην καταλαβαίνω γιατί φοβόμαστε όλοι τη φετινή άνοδο των βάσεων;

Πηγές:
Υπουργείο παιδείας και θρησκευμάτων
Index Mundi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου