Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Ακαδημαϊκές σούπες, γλυφιτζούρια και μπον-φιλέ



Η έρευνα έγινε στη βιβλιοθήκη Journal Storage για Articles, Books, Pamphlets, Reviews και Miscellaneous.

Τα διαγράμματα που θα δείξω προκύπτουν από τα αποτελέσματα για κάθε keyword στα πεδία Τίτλος και Πλήρες Κείμενο.

Στο επίπεδο αυτό δεν δίνω τα αποτελέσματα διακριτοποιημένα (ανά επιστημονικό πεδίο) αλλά συνολικά (θέλοντας να δω τη γενική χρήση των όρων από την ακαδημαϊκή κοινότητα).

Ας ξεκινήσουμε από την από όλους ποθητή ελευθερία και τη δεύτερη απ’ τις γνωστες τρίδυμες αξίες: την ισότητα – η τρίτη τρίδυμη αδερφή, η αλληλεγγύη, ήταν πάντα παραμελημένη και δεν τη συμπεριλαμβάνω (υπολογίστε 10 φορές περίπου κάτω από την ισότητα). Ο άξονας του χρόνου αναφέρεται σε δεκαετίες (δλδ, 1900=1900-09) εκτός αν δηλώνεται διαφορετικά.



Όπως φαίνεται η ελευθερία προηγείται σταθερά και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ισότητας, η διαφορά φαίνεται να μεγαλώνει (από 7000 περισσότερα απότελέσματα για τη δεκαετία 1900-09 σε 37000 περισσότερα για τη δεκαετία 1950-09 και 93000 περισσότερα για τη δεκαετία 2000-09). Οι προεκβολές στο μέλλον είναι προφανείς.

Αν συνεχίσουμε με το τρίο (mmw) καπιταλισμός/σοσιαλισμός/δημοκρατία, θα δούμε ότι ενώ ο σοσιαλισμός προηγείτο έως τα τέλη των σίξτις (με μέσο όρο 1900 περίπου περισσότερα αποτελέσματα), στα τέλη των σέβεντις είχε πάρει κεφάλι ο καπιταλισμός και από κει και πέρα η διαφορά βαίνει αυξανόμενη υπέρ του. Οι προεκβολές στο μέλλον (κόκκινα σύμβολα) είναι δικές μου (με βάση τα ετήσια δεδομένα των δεκαετιών 1980-89, 1990-09 και 2000-09)

Η ερωμένη και των δυο, υπερβαίνει και τους δυο κι αν πάνε έτσι τα πράγματα το 2030 θα έχει περισσότερα αποτελέσματα κι από τους δυο εραστές μαζί.



Οι θεωρίες/ιδεολογίες και ιδεοληψίες που υποτίθεται σημάδεψαν τον 20ο αιώνα (οι υπεραιωνόβιοι μαρξισμός και ψυχανάλυση και ο μεσήλικας μεταμοντερνισμός) φαίνεται να έχουν κλείσει τον κύκλο τους ως ακαδημαϊκά μπον –φιλέ.

Ο μαρξισμός και η ψυχανάλυση έχουν περίπου το ίδιο life span αλλά η ένταση είναι διαφορετική με το μαρξισμό να έχει υπερδιπλάσια αποτελέσματα σε όλο το διάστημα. Η τσιχλόφουσκα του μεταμοντερνισμού φούσκωσε γρήγορα και υπέρμετρα, έφτασε το μαρξισμό στα τέλη των νάιντις (όπου και το peak του) για να ξεφουσκώσει (ή σκάσει;) γρήγορα

Kαι αν εκτιμώ σωστά (λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία 30 χρόνια) θα αποκτήσουν ένα σημείο ισορροπίας στο μέλλον (περί τα 1800 αποτελέσματα ο μαρξισμός, κοντά στα 1000 ο μεταμοντερνισμός και γύρω στα 500 η ψυχανάλυση) (σ.σ.: εδώ ο άξονας του χρόνου αναφέρεται σε έτη).




Κλείνω με διάφορες σούπες που προτιμούν οι ακαδημαϊκοί, ανάλογα με την εκπαίδευσή τους, τις ροπές τους και τα συμφέροντά τους και με βάση το παρωχημένο σχήμα/σχίσμα «Δυο κουλτούρες» του CP Snow.


Μενού επιστημονικο-τεχνολογικό



Μενού socio-humanistic-etc







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου