Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Nina born (1933), Malcolm died (1965)


Με περισσότερα από 500 τραγούδια σε περισσότερα από 40 albums, η Simone καθιερώθηκε ως μια από τις σημαντικότερες παρουσίες της μουσικής του 20ου αιώνα. Πέρα από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της, ήταν και η φωνή μιας ολόκληρης γενιάς Αφρο-Αμερικανών που ζητούσαν απεγνωσμένα μια φωνή για να μιλήσει εκ μέρους τους. Με τραγούδια όπως το “Old Jim Crow” και το 

Revolution Part 1 & 2” 



καθιερώθηκε και ως συνθέτρια. Έδωσε τη φωνή σε τραγούδια όπως το “I Put a Spell on You”, το “Ne Me Quitte Pas” το “Dont Let Me Be Misunderstood” και το “Aint Got No-I Got Life” με τα οποία ένα καινούργιο κοινό επικοινώνησε με τα λόγια και τα μηνύματά τους. Η μεγαλύτερη καλλιτέχνιδα του 20ου αιώνα για τον Elton John, με ένα έργο που διατρέχει 5 δεκαετίες και καλύπτει μια εκλεκτική ποικιλία μουσικών ειδών, αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για αναρίθμητους καλλιτέχνες.
“Do I Move You”, “To Be Young, Gifted, and Black”, “Four Women”, “Mississippi Goddam”, “Go Limp”, “I Loves You, Porgy”, “Pirate Jenny”,

 “Blues For Mama”



Ένα, αξέχαστο, πραγματικά
 “Strange Fruit”
 

Μια μεγάλη συντρόφισσα. Πέθανε στις 21/04/2003




 

Ο Malcolm X είναι μια από τις σημαντικότερες και πιο παρεξηγημένες πολιτικές προσωπικότητες των ΗΠΑ στον 20ο αιώνα.
 
Έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών μαύρων ακτιβιστών και γενικότερα στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων. Το Έθνος του Ισλάμ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής του συνείδησης αν και αργότερα, μετά από το ταξίδι του στη Μέκκα και αργότερα στην Αφρική, λυτρώθηκε πνευματικά και αποσπάστηκε από τη ριζοσπαστική βία του Έθνους.


Προκλητικός και θαρραλέος, δεν δίστασε ποτέ να αμφισβητήσει την κοινωνική ορθοδοξία. Αλλά, ακόμη πιο σημαντικό, δεν δίσταζε να κριτικάρει και να αμφισβητεί την ίδια του τη σκέψη και συμπεριφορά.
Τα βασικά στοιχεία της διδασκαλίας του: ενότητα, παναφρικανισμός, ο ρόλος των γυναικών και κριτική ανάλυση, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τους μαύρους ριζοσπάστες των σίξτις. Επαναστατικές ομάδες όπως το Black Panther Party και το Student Nonviolent Coordinating Committee (SNCC) πίστεψαν ότι η διδασκαλία του μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός καινούργιου κόσμου. Και, κατά την πάντα είρωνα ιστορία, ήταν η αγνόηση της στρατηγικής που πρότεινε ο X που συνέβαλε κατά πολύ στην συντριπτική αποτυχία της όλης προσπάθειας που έγινε στα σίξτις και οδήγησε στην νεοσυντηρητική επανάσταση του Ρέιγκαν, η επίδραση της οποίας είναι καταλυτική πλέον σε όλο τον κόσμο (και τα όσα ζούμε τώρα δεν είναι απλά παραλειπόμενά της). Δολοφονήθηκε από τoυς Thomas Hagan, Norman 3X Butler και Thomas 15X Johnson, όλοι τους μέλη του Έθνους του Ισλάμ. Είχε γεννηθεί στις 19/05/1925.

 
Πηγές:

 Peniel E. Joseph, The Black Power Movement: A State of the Field. The Journal of American History. 2009. http://www.penielejoseph.com/StateoftheField.pdf

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου