Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Tι Πιστεύω αλλά δεν μπορώ να Αποδείξω (9)



David Buss, καθηγητής εξελικτικής ψυχολογίας στο University of Texas (The Evolution of Desire, The Murderer Next Door: Why the Mind Is Designed to Kill)

Πιστεύω στον αληθινό έρωτα. Ξόδεψα 2 δεκαετίες της επαγγελματικής μου ζωής μελετώντας το ζευγάρωμα των ανθρώπων. Και έχω καταγράψει φαινόμενα που ποικίλουν από το τί οι άνδρες και οι γυναίκες επιθυμούν στο ταίρι τους ως τις πιο διαβολικές μορφές ερωτικής απιστίας. Έχω ανακαλύψει διάφορους, εξαιρετικά δημιουργικούς τρόπους με τους οποίους άνδρες και γυναίκες εξαπατούν και χειραγωγούν  ο ένας τον άλλον. Έχω μελετήσει άπιστους συντρόφους, εμμονικούς κυνηγούς του έρωτα, σεξομανείς, κορτάκηδες και απατημένους δολοφόνους. Αλλά κατά τη έρευνα αυτών των σκοτεινών διαστάσεων του ανθρώπινου ζευγαρώματος έμεινα ανεπηρέαστος στο πιστεύω μου στον αληθινό έρωτα
.

Ενώ ο έρωτας είναι κάτι το σύνηθες, ο αληθινός έρωτας είναι σπάνιος. Και πιστεύω ότι λίγοι άνθρωποι έχουν την τύχη να τον βιώσουν. Οι διαδρομές του συνηθισμένου έρωτα είναι καλά περπατημένες και τα σημάδια του γνωστά – μαγνητική έλξη, εμμονή, σεξουαλική ικανοποίηση, συχνά αυτοθυσία, η επιθυμία να συνδυαστούν τα DNA. Ο αληθινός έρωτας, όμως, τραβάει το δικό του δρόμο διαμέσου αχαρτογράφητων περιοχών. Δεν γνωρίζει εμπόδια, φραγμούς ή όρια. Είναι δύσκολο να τον ορίσεις, δεν είναι μετρήσιμος, φαίνεται να είναι επιστημονικά ασαφής. Αλλά ξέρω ότι υπάρχει. Απλά δεν μπορώ να το αποδείξω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου