Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

"(Καθαρά) Ελληνική Εταιρεία Λογοτεχνών"


Τα μεγαλεία της Δημουλά και η υποστήριξη από το σινάφι, μου θύμισαν την αγέρωχη «Ελληνική Εταιρεία Λογοτεχνών», η οποία ιδρύθηκε το 1948 υπό τον τιτάνα νεοκαντιανό φιλόσοφο (και μετέπειτα πολιτικό) Κ Τσάτσο (όνομα και πράμα). Μου ‘ρθε να γράψω ένα ανάλογο κείμενο για τα σημερινά, ακολουθώντας το εθνικόφρον πρότυπο και να το στείλω στο σινάφι να το επεξεργαστεί κατά τα δέοντα και σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης του. Σκέφτηκα όμως να μην ανακατευτώ στις δουλειές τους. Επαγγελματίες άνθρωποι είναι. Επομένως, απλώς παραθέτω το παραλήρημα του νεοκαντιανού και τις συνυπογραφές.

Η εθνικοφροσύνη είναι στο μέγιστο. Η «Νέα Εστία» (τ. 504) δημοσιεύει την διακήρυξη μαζί με τα ονόματα των μελών της εθνικόφρονος εταιρείας:

Με πολλή χαρά σημειώνουμε κ’ εμείς ότι οι περισσότερες από τις αξιόλογες πνευματικές μας δυνάμεις παραμέρισαν τις διαφορές που τις εχώριζαν ως τώρα και συγκεντρώθηκαν πια σε μια αδιάβλητη λογοτεχνική οργάνωση. Και είναι ακόμα πιο σημαντικό το γεγονός αυτό, γιατί συνοδεύεται από μια εκδήλωση που έχει αληθινά ιστορική αξία. Οι λογοτέχνες που ίδρυσαν τη νέα οργάνωση, πριν σκεφτούν και πριν φροντίσουν για ο,τιδήποτε άλλο, είδαν τη μεγάλη εθνική υπόθεση και υπέγραψαν την ακόλουθη δήλωση:

«Οι Έλληνες λογοτέχνες, που σήμερα υπογράψανε το ιδρυτικό του νέου Σωματείου με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Λογοτεχνών», αισθάνονται την ανάγκη, τη στιγμή τούτη που ξεκινάν μια νέα συνεργασία, να δηλώσουν ότι σαν σώμα αφιερωμένο στη θεραπεία του Πνεύματος, στέκονται έξω από κάθε πολιτικό ανταγωνισμό. Τούτο όμως διόλου δεν σημαίνει ότι δεν αισθάνονται συσσωματωμένοι με το Ελληνικό Έθνος, την ιστορική μοίρα και την πολιτιστική αποστολή του.

Πιστεύουν ότι πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από τον εθνικό κορμό, ακριβώς τούτη την ώρα που οι εχθροί του προσπαθούν να τον πελεκήσουν από τη ρίζα.

Οι υπογραφόμενοι λογοτέχνες διακηρύσσουν πως η ανταρσία , που σήμερα αιματοκυλίζει τον τόπο , είναι ένας αντεθνικός αγώνας που υποδαυλίζεται από ξένους και από τους ίδιους ξένους συντηρείται . Κάθε αληθινός Έλληνας έχει χρέος να πάρει απέναντί της αυτή τη σαφή στάση . Πράξεις σαν το παιδομάζωμα , την αρπαγή γυναικών και το σταύρωμα των ιερωμένων , βρίσκεται σε βαθιάν αντίθεση με τις ευγενικές παραδόσεις της φυλής μας.

Σαν Έλληνες και σαν πνευματικοί άνθρωποι ευχόμαστε να σβύσει γρήγορα αυτή η απιστία προς την Ιστορία του Έθνους, για να μπορέσει η Ελλάδα, ελεύθερη και πραγματικά δημοκρατική, ύστερα από τόσες δοκιμασίες, να αφοσιωθεί απερίσπαστη, με τη βοήθεια όλων μας, στη μεγάλη ιστορική αποστολή της
»

Αθήνα 20 Ιουνίου 1948 Χρ. Εμμ. Αγγελομάτης , Τάσος Αθανασιάδης , Ειρήνη η Αθηναία , Λουκής Ακρίτας , Κούλης Αλέπης , Γ. Άμποτ , Α. Αναπλιώτης , Γ. Άννινος , Κωστής Βελμύρας , Αλκ. Γιαννόπουλος , Γ. Δελής , Άρης Δικταίος , Κ.Θ. Δημαράς , Π. Δήμας , Άγγελος Δόξας , Χρ. Ζαλόκωστας , Διαλχτή Ζευγώλη , Ε. Ζωγράφου , Β. Ηλιάδης , Γεώργιος Θεοτοκάς , Άλκης Θρύλος, Κ. Καλαντζής , Μ. Κανελλής , Π. Κανελλόπουλος (παντού μέσα αυτό το παιδί) , Μ. Καραγάτσης (μέγας συγγραφέας και μέγας φασίστας), Λίλα Καρανικόλα , Α. Καραντώνης , Λίνος Καρζής, , Δ. Κόκκινος , Μ. Κουρμούλης , Κ.Ν. Κωνσταντινίδης , Λ. Λάρμης , Αδ. Μαντούδης , Γ. Μαράντης-Καφετζάκης , Κλ. Μαρκίνας , Μελισσάνθη , Ν. Μεσσηνέζης , Φάνης Μιχαλόπουλος , Κλ. Μιμίκος , Γ. Μπεράτης (ναι ακόμα κι αυτός), Ι. Μπουκουβάλα-Αναγνώστου, Στράτης Μυριβήλης (μικρός συγγραφέας και μέγας φασίστας), Λιλίκα Νάκου , Στέλιος Ξεφλούδας , Θ. Ξύδης , Γ. Οικονομίδης , Δ. Οικονομίδης , Κ. Ουράνης , Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος (Ποτέ άλλοτε οι στέγες των σπιτιών των ανθρώπων δεν ήτανε τόσο κοντά η μία στην άλλη, όσο είναι σήμερα, κι όμως ποτέ άλλοτε οι καρδιές των ανθρώπων δεν ήταν τόσο μακριά η μία από την άλλη και κλαψ και κλαψ), Σπ. Παναγιωτόπουλος , Αδαμ. Παπαδήμας , Π. Παπαχριστοδούλου , Μ. Περάνθης , Ν. Πετιμεζάς Λαύρας , Θ. Πετσάλης , Γ. Πράτσικας , Ν. Προεστόπουλος , Μαρία Π. Ράλλη , Γαλάτεια Σαράντη , Αθηνά Σαραντίδου , Απ. Σαχίνης , Ν. Σημηριώτης , Π. Σπάλας , Γ. Σπαταλάς , Σπ. Σπεράντζας, Μ.Δ. Στασινόπουλος (πρόεδρος της δημοκρατίας), , Γ. Σταυρόπουλος, Τατιάνα Σταύρου , Σύλβιος , Αθηνά Ταρσούλη , Γεωργία Ταρσούλη , Άγγελος Τερζάκης , Κ.Δ. Τσάτσος (καλά τώρα) , Παύλος Φλώρος , Γ.Ι. Φουσάρας , Βελ. Φρέρης , Πέτρος Χάρης (κι αυτό το παιδί, όπου μπόρεσε, μπήκε), Γιάννης Χατζίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου