Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Κομισιόν: Η Αθήνα θα χρειαστεί νέα μέτρα το 2015-2016

Η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013 και του 2014, αλλά θα χρειαστεί επιπλέον εξοικονόμηση δαπανών για τους στόχους του 2015 και του 2016, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση προς το Ecofin, με την οποία αποφαίνεται ότι έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα και πρέπει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.



Η εκτίμηση του ευρωπαϊκού οργάνου έρχεται να προστεθεί στις ενδείξεις πως η προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος έχει μπει και πάλι σε τροχιά μετά την παρ΄ολίγον κατάρρευσή της πέρυσι, όταν οι μεταρρυθμίσεις "έπεσαν στον τοίχο" της πολιτικής κρίσης.

Στην έκθεση των 11 σελίδων με ημερομηνία 7 Μαΐου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Κομισιόν αναφέρει ότι από όταν ανέλαβε η κυβέρνηση συνασπισμού το 2012, η Αθήνα έθεσε σε εφαρμογή τα νέα μέτρα λιτότητας που ζήτησαν οι πιστωτές της και κατάφερε να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2012.

Η κυβέρνηση έχει επίσης λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εκπληρώσει τους στόχους τους 2013 και του 2014, προσθέτει η Κομισιόν, προβλέποντας ισοσκελισμένο προϋπολογισμό εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων το τρέχον έτος και πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ το 2014.

"Έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι... το 2013 και το 2014", αναφέρεται στην έκθεση. Σημειώνεται ότι η Αθήνα μείωσε το έλλειμμα προϋπολογισμού κατά τα δύο τρίτα από το 2009, στο 6% περίπου του ΑΕΠ πέρυσι.

Ωστόσο η κυβέρνηση χρειάζεται να βρει νέους τρόπους να εξοικονομήσει δαπάνες για να πετύχει τους ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους του 2015 και 2016, που προβλέπουν πρωτογενές πλέονασμα 3% του ΑΕΠ και 4,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα.


Η Αθήνα θα χρειαστεί νέα δημοσιονομικά μέτρα, ισοδύναμα με το 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και το 2,2% του ΑΕΠ το 2016 για να ανταποκριθεί σε αυτές τις δεσμεύσεις, σύμφωνα με την Κομισιόν. Το Reuters υπολογίζει πως βάσει των εκτιμήσεων της ελληνικής κυβέρνησης για το ονομαστικό ΑΕΠ της διετίας αυτής, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν μεταφράζονται σε "τρύπα" σχεδόν 8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι η εκτίμηση της Κομισιόν είναι σωρευτική, δηλαδή ότι το κοινοτικό όργανο προβλέπει ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα 1,8% του ΑΕΠ για το 2015 και συνολικά 2,2% του ΑΕΠ για τη διετία 2015-2016. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 4 δισ. ευρώ περίπου "κενό", δηλαδή σε εκτίμηση που έχει εκφράσει η Επιτροπή και στην προηγούμενη αποτίμηση του μνημονίου που έγινε το Δεκέμβριο του 2012.

Το ίδιο στέλεχος επισημαίνει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά, το οποίο έχει εγκριθεί από την τρόικα, περιλαμβάνει πρόβλεψη για δημοσιονομικό "κενό" 2,4 δισ. ευρώ για τη διετία, στην οποία και εμμένει.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισαν επίσης ότι το μνημόνιο συνεργασίας που επικαιροποιήθηκε δεν έχει καμία αναφορά σε συγκεκριμένο ύψος νέων μέτρων για το 2015-2016. Το αντίθετο, όπως επισημαίνουν, έχει σαφείς αναφορές στις καλύτερες από τις εκτιμήσεις επιδόσεις της χώρας. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που πρόσφατα ψηφίστηκε και ήταν προαπαιτούμενο για να πάρουμε δόση του δανείου, το όποιο τυχόν δημοσιονομικό κενό για το 2015-16 εκτιμούμε ότι θα καλυφθεί από τις καλύτερες επιδόσεις του 2013-14.

Η όποια απαίτηση για νέες περικοπές δαπανών πιθανότατα θα προκαλέσει τριβές μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, σχολιάζει το Reuters. "Η εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού έχει δηλώσει πως η κοινωνία δεν αντέχει περισσότερη λιτότητα έπειτα από τρία έτη σκληρού προϋπολογισμού και οδυνηρών μισθολογικών περικοπών".


Το Σεπτέμβριο οι αποφάσεις για τα μέτρα του 2015-2016

Η Αθήνα και οι πιστωτές της θα προβούν σε νέα εκτίμηση του μεγέθους της δημοσιονομικής "τρύπας" και θα συζητήσουν τα μέτρα που απαιτούνται για να σφραγιστεί το φθινόπωρο, επισημαίνεται στην έκθεση της Κομισιόν. Ο λόγος για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν τη διετία 2015-16 εάν οι δανειστές αποφανθούν ότι συνεχίζει να υπάρχει δημοσιονομικό "κενό".

Οι ελληνικές αρχές -σύμφωνα με την έκθεση- δεσμεύτηκαν επίσης να λάβουν πρόσθετα μέτρα έαν υπάρξει τελικά δημοσιονομικό κενό τη διετία 2013-14. Και τούτο διότι δύο παρεμβάσεις που υπήρχαν στο μνημόνιο (αύξηση τιμών εισιτηρίων και εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών) δεν έχουν προς το παρόν εφαρμοστεί με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας λόγω των καλύτερων, από τις αναμενόμενες, δημοσιονομικών επιδόσεων.

Βελτιώνονται οι προβλέψεις για το έλλειμμα

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και το 2013 αλλά και το 2014 θα είναι ταχύτερη από ό,τι αναμενόταν. Το έλλειμμα του 2013 (εξαιρουμένου του κόστους κεφαλαιακής ενίσχυσης τραπεζών) αναμένεται πλέον στο 4,1% του ΑΕΠ, από 4,6% προηγουμένως. Για το 2014, η πρόβλεψη πλέον είναι 3,3% του ΑΕΠ, από 3,5% προηγουμένως. Η Επιτροπή διατηρεί αμετάβλητη στο 0% του ΑΕΠ φέτος την εκτίμησή της για το πρωτογενές αποτέλεσμα.


Οι κίνδυνοι για τη δημοσιονομική προσαρμογή

Παρά την πρόοδο στο δημοσιονομικό επίπεδο και στη διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας, η Κομισιόν αναφέρει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προσκρούει στο πολύ σκληρό δημοσιονομικό πακέτο του 2013 αλλά και στην αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Γίνεται επίσης λόγος για "αντιστάσεις από κατεστημένα συμφέροντα" που εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις σε βασικά πεδία, όπως το δημόσιο και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Η Κομισιόν εκτιμά ότι απαιτούνται πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.




 
Ελπίδες για ταχύτερη ανάκαμψη

Η Κομισιόν αναφέρει όμως και μια σειρά από παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση. Αυτό θα συμβεί αν "η ισχυρή και συνεχής εφαρμογή πολιτικής" μειώσει την ανασφάλεια, τονώσει την εμπιστοσύνη και βοηθήσει να περιοριστεί ο αντίκτυπος της ύφεσης στην κοινωνία και την απασχόληση. "Οι επενδυτικές συνθήκες μπορούν να βελτιωθούν, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων", προσθέτει η Ε.Ε.

Ποια προαπαιτούμενα δεν έγιναν

Η Κομισιόν στην έκθεσή της αναφέρει για πρώτη φορά από τότε που υπογράφηκε το πρώτο ελληνικό μνημόνιο το 2010, δεν χρειάζεται να προβεί σε αλλαγές εκτιμήσεων και στόχων πολιτικής. Όλοι σχεδόν οι στόχοι που είχαν τεθεί για τη λήψη της νέας δόσης επιτεύχθηκαν, με την εξαίρεση ολίγων. Όπως αναφέρει, σε εκκρεμότητα βρίσκεται:

-η αύξηση στο 35% του μεριδίου των γενοσήμων στο σύνολο των φαρμάκων που πωλούνται στα φαρμακεία

-η εγκατάσταση εσωτερικού ελέγχου στα νοσοκομεία και μητρώων δεσμεύσεων

-η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών ούτως ώστε να προσεγγίζουν τις αγοραίες τιμές των ακινήτων

-μεταβίβαση 40 νέων κρατικών ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ. Έχει υπογραφεί η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση και εκκρεμεί η δεύτερη.

Κυβερνητική δέσμευση για επιβολή αύξησης φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες το 2014

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πλήρως να επιβάλει το 2014 αύξηση στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Επίσης γίνεται λόγος για μια σειρά έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματων, μεταξύ των οποίων, τα έσοδα από τις ρυθμίσεις χρεών, η χαμηλότερη από την αναμενόμενη δαπάνη για επιδόματα θέρμανσης, αλλά και τα έσοδα που προκύπτουν από τη μεταφορά κερδών, από την ΤτΕ προς το κράτος.

 
Πηγή: capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου