Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Θ. Μαρουλιάδης: Ο αριστερός δημοσιογράφος που αρθρογραφεί για να μην τα σπάσει όλα, ^%( την (*&%# μου μέσα

Καταλαβαίνω πως κάποιοι και κάποιες γουστάρουν να διαβάζουν για το είδωλο της Κικής στον σπασμένο τον καθρέφτη και για τις μέρες που περνούν χωρίς εσένα. Δεν ξέρω, αν γούσταρα κι εγώ τα ποιήματα της Δημουλά, πως θα μου φαινόταν αυτά που είπε για τους μετανάστες στην Κυψέλη. Καταλαβαίνω, ακόμη, πως κάποιες και κάποιοι πιστεύουν πως, ανεξάρτητα από το αν εκτιμούν το έργο ενός καλλιτέχνη, οι καλλιτέχνες είναι, κάπως βέβαια στο κουτουρού, με την πλευρά της προόδου και αντιμετωπίζουν από σωστή θέση όλους τους καλούς ανθρώπους. Και πάλι, δεν ξέρω αν δεν πίστευα πως στο κύκλο των καλλιτεχνών βασιλεύει η μαλακία, πως θα αντιμετώπιζα την απέχθεια της Δημουλά απέναντι στους μετανάστες που κάθονται στα παγκάκια της Κυψέλης.
Αλλά επειδή ξέρω πως ούτε τα ποιήματα της Δημουλά γουστάρω, ούτε και πιστεύω ότι γενικά οι καλλιτέχνες είναι με την πλευρά των πολλών καλών ανθρώπων, το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ένα “δεν μας χέζεις ρε Κική…”. Και πες μου εσύ καρντάση πως την κόβεις τη Δημουλά; Από εδώ που εγώ στέκομαι βλέπω μία ηλικιωμένη, ξινή Aθηναία που λογικά (λέμε τώρα…) γι’ αυτό που είναι λέει και πιστεύει αυτά τα πράγματα για τους μετανάστες της Κυψέλης.
"Δεν μας χέζεις ρε Κική", Alterthess
Το πρόβλημα, λοιπόν, του ΚΚΕ δεν είναι το αν μπορεί ή δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ο πυρήνας μίας καλής διακυβέρνησης, όπου ο λαός θα κυβερνάει και η κυβέρνηση θα υπακούει, αλλά ότι η αριστερή διακυβέρνηση για την οποία μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ ρημάζει την αυταπάτη του ΚΚΕ για τη δευτέρα παρουσία του υπαρκτού «σοσιαλισμού» στην Ελλάδα, όπου το Κόμμα θα κυβερνούσε με την υποστήριξη του 10% και φυσικά με τα τανκς. Και αν είναι να παρεξηγηθείς καρντάση να σου θυμίσω πως ακόμα το Κόμμα υποστηρίζει πως τα σοβιετικά τανκς τον Αύγουστο του 1968 πήγαν στην Πράγα για να αλλάξουν λάδια. [...] Φυσικά η Αλέκα ούτε καν συζητά το ενδεχόμενο το Κόμμα να μείνει εκτός Βουλής εξαιτίας της – καρναβαλίστικης – πολιτικής του γραμμής, που με πολύ προφανή τρόπο ακυρώνει το πρώτο σκέλος του τι σημαίνει «ισχυρό ΚΚΕ». Και αυτό γιατί νομίζω πως είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το ΚΚΕ δεν δημιουργεί ρωγμές στο σύστημα. Δεν ξέρω, ούτε και με ενδιαφέρει, αν θέλει, πάντως σίγουρα δεν μπορεί. Πιθανά να φταίνε γι’ αυτό οι σκόνες που κάθονται πάνω του. Γι’ αυτό και το δικό μου δώρο για τα γενέθλια είναι ένα σουΐφερ.
"Αλέκα, να ένα σουίφερ", Alterthess

Δεν ξέρω αν σε όλο αυτό που ζούμε είναι πετυχημένο να παραφράσουμε αυτό που είχε πει ο Ντεμπόρ για τους καλλιτέχνες, να πούμε δηλαδή πως στον κόσμο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης βασιλεύει η μαλακία. Νομίζω πως έχουμε μετακινηθεί από τη μαλακία σε κάτι πολύ χειρότερο. Νομίζω πως, τελικά, οι Faithless έχουν δίκιο όταν τραγουδούν ότι η παραπληροφόρηση είναι ένα όπλο μαζικής καταστροφής και αυτό γιατί αυτό ακριβώς ζούμε, μία μαζική καταστροφή για την οποία τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είτε δεν λένε τίποτα απολύτως, βρίσκονται δηλαδή στην προγενέστερη φάση της μαλακίας, είτε κυρίως λένε άλλα ντι άλλων, οπότε συνειδητά παραπληροφορούν.
"Η Σοφία Καρβέλα είναι έγκυος!', Alterthess
 
"Από τα δεκαέξι μου ασχολούμαι με την πολιτική και όπως μπορείς να καταλάβεις στα, πολλά, χρόνια που έχουν περάσει από τότε έχω ακούσει – προφανώς και πει – ένα κάρο μαλακίες. Όμως, μαλακίες σαν και αυτές που είπε ο Αλαβάνος, μιλώντας πριν από λίγες μέρες σε μία εκπομπή της ΝΕΤ, δεν είχα ξανακούσει ποτέ."
"Άκου Αλέκο...", Alterthess
 
"Θυμάμαι παλιά, όταν ήμασταν παιδιά, που συζητούσαμε τι θα κάναμε αν κερδίζαμε, από λαχείο ή κάτι τέτοιο, πολλά λεφτά. Θυμάμαι, μιλούσαμε για αυτοκίνητα, σπίτια, εξοχικά σπίτια και μετά περνούσαν από μπροστά μας τα κορίτσια και αφήναμε τις μαλακίες με τα λεφτά, μήπως και βγάζαμε κανένα ραντεβού για το βράδυ."
"Ονειρεύομαι καταθέσεις", Alterthess
"Δείγμα αυτού του πανικού είναι και οι παπαριές που παίζουν εδώ και μερικές εβδομάδες οι μιντιακές ναυαρχίδες της διαπλοκής, για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, τη δημιουργία νέων κομμάτων και το πόση – καραντεμέκ - ανάγκη έχει ο κόσμος την πολιτική αναζωογόνηση του χώρου του κέντρου. Μπορείς νομίζω να καταλάβεις ότι βρίσκονται σε κρίση πανικού, γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί το πώς κοτζάμ ελίτ ποντάρουν στον παλαβιάρη τον Λοβέρδο, στο καφενείο τον Φλωρίδη, στο ΧΑΠ του Αλέκου Παπαδόπουλου και στα περασμένα μεγαλεία του Σημίτη, μη χέσω… Θα με πεις πως αυτά τα παρτάλια είναι ανώτερης κλάσης από την παρέα των ακροδεξιών ντενεκέδων που έχει εγκατασταθεί στο Μαξίμου.Μπορεί να έχεις και δίκαιο, όμως έλα τώρα, σε λίγο θα μας πασάρουν σαν νέο πρόσωπο τη Διαμαντοπούλου (ένα κουβά παρακαλώ να μη λερώσω το πάτωμα) και τον Γιάννο (που είναι αυτή η ψυχή;) Παπαντωνίου. Εντάξει είναι αλήθεια πως η μαλακία που δέρνει τη Νέα Δημοκρατία τρομάζει τις ελίτ, που βλέπουν πως αργά ή γρήγορα το κόμμα θα το πάρει ο Βορίδης, που μεταξύ μας, βέβαια, μπορεί να είναι και περισσότερος σοβαρός από το Σαμαρά, αν και το ίδιο ακροδεξιός. [...] Οι άλλοι, είναι οι πετυχημένοι. Ναι καρντάση αυτοί είναι. Έχουν πετύχει πολλά και θέλουν και άλλα. Δουλεύουν για να βγάζουν περισσότερα λεφτά και όχι για έναν γαμημένο μισθό. Έχουν τις βεβαιότητες που η ιστορία τους δίνει. Έχουν μετοχές και καταθέσεις και δυστυχώς, γιατί δεν τρώνε τα σκατά που τρώει ο υπόλοιπος κόσμος, κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από τo έμφραγμα [...] Εμάς, τους μέρμηγκες που μάλλον το πήραμε απόφαση πώς δεν μας φτάνει ένα καρβέλι ψωμί και που σκεφτόμαστε να σηκώσουμε ολόκληρο το γαμημένο το φουρνάρικο."
"Είμαστε οι αποτυχημένοι", Alterthess
 
"Η κακή φάση έχει να κάνει με τ’ ότι πρόκειται για παιδική χαρά σε όλες της τις εκδοχές. Στο ΚΚΕ βασικά συγκεντρώνουν χρήματα για να αγοράζουν σουίφερ και να μαζεύουν τις σκόνες από τα αγάλματα, τις προτομές, τις θέσεις του ΚΚΣΕ, τις μαλακίες του Στάλιν και τις ασυναρτησίες του Ζαχαριάδη. Πολιτικά στο ΚΚΕ παραμένουν βαθύτατα καθυστερημένοι όχι γιατί δεν μπορούν να ξεπεράσουν την κόμπλα τους με το παρελθόν, αλλά γιατί πιστεύουν ότι έτσι βρίσκονται κοντά στο λαό. Πιστεύουν δηλαδή πως ο λαός είναι βαθύτατα καθυστερημένος και περιμένουν σε κάποια φάση να πιάσουν μαλάκα τον κόσμο και να του φορτώσουν μία ξεγυρισμένη δικτατορία του Κόμματος. Βέβαια, όπως λέει και το Αλεκάκι, αν ο λαός πάρει μπρος τότε και το ΚΚΕ θα αφήσει τις μαλακίες στην άκρη. Ψιλοαφασικούς θεωρεί τους από τα κάτω και ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί αντί να βγει στο δρόμο με σημαίες που να γράφουν «φάτε τους πλούσιους» και να ψήσει τον κόσμο ότι μόνο η κοινωνική οικονομία των αναγκών (που τα γράφει στο γαμήδι το πρόγραμμα του ΣΥΝ) είναι η απάντηση στην καπιταλιστική κρίση, κάθεται και μαλακίζεται για το τι χρώμα έχει η θάλασσα και για τον αν τα είπε καλά ο Τσίπρας στην Στάη."
"Come on baby, eat the rich", Κόκκινο Ρόδο 

"Και λες, αν ο Τρελαντώνης και ο βλάκας ο Κοέλιο έχουν καταλάβει πως σε αυτή την ιστορία όποιος μείνει μόνος του την γάμησε, αλλά και ότι όποιος μείνει με όλους τους «εταίρους» την γάμησε διπλά, τότε η – ας την πούμε – δική μας πλευρά τι σκατά γκασμά βαράει; Γιατί, αν είναι μεγάλε μου εσύ ασχολείσαι με το «ανεξαρτησιακό και κοινωνικό μήνυμα του 21» και μου φοράς φουστανέλες στον καθρέφτη και δεν βλέπεις το τι γίνεται σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο, τότε μάλλον δεν μπορείς να βγάλεις ούτε τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας και ο κόσμος δεν είναι μαλάκας, θα σε πάρει χαμπάρι. Ή μήπως ήδη σε έχει πάρει;"
"Ζήτω η 26η Μαρτίου...και άλλες μέρες", Κουλτούρα κ' επανάσταση
"Στη φάση που είμαστε δεν υπάρχει «καλό» και «κακό» ΠΑΣΟΚ, «νέο» και παλιό», «εργατικό» και «τραπεζικό». Όλα αυτά τα έτσι και τα γιουβέτσι είναι μία τεράστια μούφα για να πιάσουν μαλάκα τον κόσμο και να το μπερδέψουν, ότι τάχα ο ΓΑΠ ήταν λάκης, ότι ο Βενιζέλος έχει κόψει το βραδινό από τη στεναχώρια του, ότι ο Λοβέρδος θα φύγει σε μοναστήρι, ότι η Λούκα έχει μία μακρινή συγγένεια με την Λούξεμπουργκ, ότι η Διαμαντοπούλου δεν μισεί όλα τα παιδιά παραμόνο τα φτωχά, ότι, ότι, ότι… Μαλακίες του κερατά από επαγγελματίες της μαλακίας. Το θέμα είναι απλό. Το ΠΑΣΟΚ όσο θα υπάρχει μόνο ένα πράγμα θα κάνει, όπως ακριβώς είπαν αυτοί οι γελοίοι στη Στάη. Θα συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία για να ξεσκίζουν μαζί τους από τα κάτω. Θα συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία ώστε να κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς μετανάστες, άστεγους, πεινασμένους, φοβισμένους, εξαθλιωμένους. Αυτό πάει να πει πως τώρα, όπως έκανε το κίνημα πριν από το 1981, πρέπει να φτάσουμε το ΠΑΣΟΚ σε κατάσταση ψοφολογήματος και αυτό δεν είναι δύσκολο. Πρέπει να πεθάνουμε και να θάψουμε το ΠΑΣΟΚ σε όλες του τις εκδοχές και τις μεταλλάξεις. Και αυτό δεν είναι εύκολο καθώς όλοι κατά πολύ βάθος… ΠΑΣΟΚ είμαστε. Ψάξε το και θα το δεις. Και όταν το δεις θα συμφωνήσουμε πως μαζί με το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να θάψουμε και κάτι δικό μας. Ότι αρρώστια και μαλακία κολλήσαμε τόσα χρόνια μεγαλώνοντας μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Και μη σε παίρνει από κάτω, ο χρόνος για πρώτη φορά δουλεύει για τη δική μας πλευρά. Κι αν σε πάρει, σήκω γρήγορα."
"Το ΠΑΣΟΚ πέθανε...να το θάψουμε", Αριστερή Ενότητα 
 
Πηγή: Lenin Reloaded

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου