Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Μια κατσαριδομακαρονάδα, παρακαλώ


Σύμφωνα με το ραπόρτο του βρετανικού ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών
το 30-50% της συνολικής ποσότητας (4 δισεκατομμύρια τόνοι) τροφίμων που παράγονται ετησίως στον κόσμο «δεν φτάνει ποτέ στο ανθρώπινο στομάχι αλλά στα σκουπίδια».

 

Το θέμα είναι τραγικό (αν σκεφτεί κανείς τις ουρές των δισεκατομμυρίων λιμοκτονούντων) και γελοίο (αν σκεφτεί κανείς ότι τα τρόφιμα που παράγονται σήμερα στον κόσμο είναι κατά 1,5 τουλάχιστον φορά περισσότερα απ' όσα θα ήταν απαραίτητα, για να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες όλου του πληθυσμού της γης). Οι λόγοι είναι γνωστοί και τους συνοψίζει ο Ν Μπογιόπουλος.

Αλλά υπάρχει κι άλλο, πιο «ωραίο».

 
Στο τελευταίο του ραπόρτο, ο Οργανισμός για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία των Ηνωμένων Εθνών (FAO) προτρέπει τον παγκόσμιο πληθυσμό, και ειδικά προς εκείνο το κομμάτι του πληθυσμού που λιμοκτονεί, να φάει έντομα. Πέντε οι λόγοι:
 
1.    1. Είναι καλά για την υγεία.



Ιδιαιτέρως θρεπτικά, με πολλές πρωτεΐνες, βιταμίνες και ίνες. Ένα πιάτο με έντομα είναι ισοδύναμο σε θρεπτική αξία με ένα πιάτο με ψάρια

2. Είναι καλά για το περιβάλλον.


Για την παραγωγή ίδιας ποσότητας πρωτεϊνών ένας γρύλος χρειάζεται τη μισή τροφή από ένα κοτόπουλο ή ένα γουρουνάκι και το 1/12 της τροφής που χρειάζεται ένα βοοειδές.

3. Έτσι κι αλλιώς τρώμε αστακούς.

 Όπως οι αστακοί κι οι γαρίδες, έτσι κι ταραντούλα αράχνη είναι αρθρόποδο. Μέχρι πριν κάποια χρόνια ένα πιάτο με γαρίδες φάνταζε τόσο αηδιαστικό όπως σήμερα ένα πιάτο με κατσαρίδες. Όπως σήμερα πληρώνεις 10 ευρώ για ένα γαριδοπίλαφο γιατί όχι και για ένα κατσαριδοπίλαφο. Για να μην πούμε για σπέσιαλ Λιγκουίνι με αράχνες και cottage cheese.

4. Προωθούν την οικονομική ανάπτυξη.


Οι σχετικές φάρμες πιάνουν λίγο χώρο, τα έντομα μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα και η επένδυση προσφέρει γρήγορη απόσβεση και καλά κέρδη.

5. Τα τρώνε ήδη πολλοί άνθρωποι.


Συνολικά 2 δις.- στις τροπικές χώρες, στην Ιαπωνία (από όπου και πιο πάνω φωτο με σούπερ μάρκετ εντόμων), στο Μεξικό.

Αν αναλάβουν και το κάνουν μόδα και στυλ, μπορεί να δω την καλή μου φίλη που θεωρεί τις κατσαρίδες το μεγαλύτερο εχθρό της ανθρωπότητας να ετοιμάζει μια καμπιόσουπα με ζωμό τομάτας και να τσιγαρίζει «γερμανίδες» κατσαρίδες και να τα απολαμβάνει με ένα ποτήρι Lenga και ζαχαρωμένα μυρμήγκια.

Ποτέ δεν ξέρεις. Καπιταλισμός είν' αυτός...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου