Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Μια ματιά στην παγκόσμια οικονομία

Μια ματιά στην παγκόσμια οικονομία



Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει επιβραδυνόμενη και το τρέχον έτος, σύμφωνα με τη μέτρηση του παγκόσμιου ΑΕΠ που κάνει ο Economist και βασίζεται σε 52 χώρες. Ο ρυθμός ανάπτυξης έπεσε κατά 0,4% το τελευταίο τετράμηνο του 2012 στο 2,4% που είναι και το χαμηλότερο σημείο από το τέλος του 2009. 




Οι αναδυόμενες οικονομίες συμμετέχουν κατά τα 4/5 στην αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι αναπτυγμένες οικονομίες, αντίθετα, συνεισφέρουν ελάχιστα λόγω της αργής ανάκαμψης των ΗΠΑ και της συνεχιζόμενης κρίσης του Ευρώ. Το 2013 αναμένεται μια από τα ίδια. Οι 3 οικονομίες με τη μεγαλύτερη ύφεση θα είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία και οι 3 με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, το Μακάου, η Μογγολία και η Λιβυή. 





Η ανάπτυξη στο Μακάου (η 2η Ειδική Διοικητική Περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας μετά το Χονγκ Κονγκ) οφείλεται στα νέα σχέδια για καζίνο καθώς οι νεόπλουτοι Κινέζοι τζογάρουν σαν τρελλοί. 



Η ανάπτυξη της Μογγολίας οφείλεται επίσης την Κίνα, αφού η αυξημένη ζήτηση για ορυκτά έχει οδηγήσει σε αύξηση των σχετικών επενδύσεων






H Λιβυή με τις μεγάλες εξαγωγές πετρελαίου το 2012 ήταν η περισσότερο αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη, θα συνεχίσει και φέτος. 


H τριάδα του Νότου στα γνωστά χάλια



  

σταθερά και αμετακίνητα υποκλίνεται στην Ευρωπάρχισα 


και στον γερμανικό ποιμενικό της







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου