Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Οι 10 πλουσιότεροι για το 2012


Οι 10 πλουσιότεροι για το 2012 (πηγή: bloomberg)
Συνολική καθαρή αξία και των 10 = $ 460 δισεκατομμύρια  (10 δις περίπου πάνω από το χρεος μας). Καθαρή αύξηση σε σχέση με το 2011 = $ 96.5 δις, % μέση αύξηση σε σχέση με το 2011 =19,5%
"Ευλογημένοι" άνθρωποι


1. Carlos Slim
Καθαρή αξία: $77.5 δισεκατομμύρια
Ετήσια μεταβολή: + $15.6 δισεκατομμύρια δολάρια / 25.3%
Πηγή πλούτου: America Movil
Κλάδος: Τηλεπικοινωνίες κ.α.
Εθνικότητα: Μεξικό
Ηλικία: 72

Ξεκίνησε τη δραστηριότητά του στις κατασκευές, τη διαχείριση ακινήτων και την εξόρυξη μεταλλευμάτων. Εκμεταλλεύτηκε το κύμα ιδιωτικοποιήσεων που έλαβε χώρα κατά την προεδρία του Carlos Salinas (1988-1994, περίοδος κατά την οποία ο καπιταλισμός της διαπλοκής (crony capitalism) οργίαζε) και το 1990, σε στρατηγική συμμαχία με την France Télécom και τη Southwestern Bell Corporation, αγόρασε την κρατική εταιρία τηλεπικοινωνιών Telmex. Το 2006 το 90% των γραμμών του Μεξικού ανήκαν στην Telmex ενώ η ιδιοκτησίας του εταιρία κινητής τηλ. Telcel, έχει υπό τον έλεγχό της το 80% περίπου των συνδέσεων της χώρας. Στη συνέχεια δημιούργησε και ανέπτυξε τη μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλ της Λατινικής Αμερικής, την América Móvil.
Ο George W. Grayson, καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης στο College of William & Mary, σε άρθρο του στο Fortune χρησιμοποίησε τον όρο «Slimlandia» για να δείξει το βαθμό διείσδυσης της οικογένειας Slim στην καθημερινή ζωή των Μεξικανών. Τα χρόνια των ιδιωτικοποιήσεων, οι Μεξικανοί αναμένανε βελτίωση των υπηρεσιών και δραστική μείωση των τιμών. Αλλά κάτι τέτοιο δε συνέβη. «Ο Slim», γράφει ο  Grayson «είναι ένα από αυτά τα παχύδερμα του Μεξικού που εμποδίζουν την ανάπτυξη της χώρας με τη μονοπωλιακή ή ολιγοπωλιακή τους πολιτική. Λόγω των ατόμων αυτών οι οικονομικές επιδόσεις  της χώρας είναι αναποτελεσματικές και χάνει συνεχώς την ανταγωνιστικότητά της».
Ο Slim έχει γίνει ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου κάνοντας δυο απλές κινήσεις: 1. Υπερχρέωση πελατών και 2. Μηδενικές αναπτυξιακές κινήσεις για την εταιρία και άκρατη εκμετάλλευση της NAFTA και συνεργασία με το ξένο κεφάλαιο για εκποίηση της δημόσιας γης της χώρας. Τα αποτελέσματα: Ο Slim τα κονόμησε χοντρά και στη χώρα η φτώχεια αυξήθηκε από 33% το 1994 (χρονιά ίδρυσης της NAFTA ) σε 55% το 1998. Σήμερα τα πράγματα έχουν «καλυτερέψει» καθώς το ποσοστό φτώχειας έπεσε στο 50% - με το 20% σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.
Αυτά για το ρεμάλι Νο.1


Πηγές

 

2. Bill Gates

Καθαρή αξία: $64.4 δισεκατομμύρια δολάρια
Ετήσια μεταβολή: + $8.7 δισεκατομμύρια δολάρια / 15.7%
Πηγή πλούτου: Microsoft
Κλάδος: Τεχνολογία
Εθνικότητα: ΗΠΑ
Ηλικία: 57

Το ρεμάλι Νο.2 είναι πασίγνωστο και είναι από τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν το 20ο αιώνα. Η ζωή του είναι γενικά γνωστή και η εμπειρική απόδειξη της ιταλικής παροιμίας: Υπάρχουν τρεις τρόποι για να κάνεις πολλά χρήματα: 1. Να τα κληρονομήσεις, 2. Να τα παντρευτείς και 3. Να τα κλέψεις.
Οι πιο ήπιοι κριτικοί του υποστηρίζουν ότι ναι μεν αυτό που έκανε ήταν ανήθικο αλλά δεν ήταν παράνομο. Αλλά όπως έχει πει και ο μέγιστος ηθικός φιλόσοφος της μετανεοτερικότητας Βουλγαράκης ο Ηρακλιεύς «Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό»

Έναν απολαυστικό οδηγό του πώς να γίνεις πάμπλουτος, έχοντας σα μοντέλο τον Μπιλ, δίνει ο Philip Greenspun  http://philip.greenspun.com/bg/


3. Amancio Ortega

Καθαρή αξία: $53.6 δισεκατομμύρια δολάρια
Ετήσια μεταβολή: + $18.4 δισεκατομμύρια δολάρια / 52.1%
Πηγή πλούτου: Inditex (Καταστήματα Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka κλπ)
Κλάδος: Λιανική
Εθνικότητα: Ισπανία
Ηλικία: 76

Στο Νο.3 ο Μr Zara. Εδώ τα πράγματα είναι πιο παραδοσιακά: ανασφάλιστη εργασία στο σπίτι με το κομμάτι, συμφωνίες με εταιρίες σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου και εργασία (και παιδική) εξουθενωτική για μισό κομμάτι ψωμί, κλπ


4. Warren Buffett
Καθαρή αξία: $48.4 δισεκατομμύρια δολάρια
Ετήσια μεταβολή: + $5.7 δισεκατομμύρια δολάρια / 13.2%
Πηγή πλούτου: Berkshire Hathaway
Κλάδος: Οικονομία / Επενδύσεις
Εθνικότητα: ΗΠΑ
Ηλικία: 82

Το Νο.4, ο Warren o Ειλικρινής. Ο αγαπημένος μου πάμπλουτος που παραδέχεται ότι πληρώνει λιγότερους φόρους από τη γραμματέα του και το οποίο το τσιτάτο για την «πάλη των τάξεων» το έχω πρώτη μούρη στο blog μου


5. Ingvar Kamprad
Καθαρή αξία: $41.8 δισεκατομμύρια δολάρια
Ετήσια μεταβολή: + $5.0 δισεκατομμύρια δολάρια / 13.7%
Πηγή πλούτου: IKEA (Καταστήματα)
Κλάδος: Λιανική
Εθνικότητα: Σουηδία
Ηλικία: 86

Ο Mr IKEA. Αφοσιωμένος οπαδός του Χίτλερ από τα  νιάτα του, διοικεί την εταιρία με τρόπο που θα έκανε περήφανο τον Γερμανό πολέμαρχο.





6. Charles Koch
Καθαρή αξία: $38.6 δισεκατομμύρια δολάρια
Ετήσια μεταβολή: + $4.8 δισεκατομμύρια δολάρια / 14.1%
Πηγή πλούτου: Koch Industries
Κλάδος: Διάφοροι
Εθνικότητα: ΗΠΑ
Ηλικία: 77

Άλλη μια μεγάλη φυσιογνωμία της δημοκρατίας. Με τον αδερφό του David, χρηματοδοτούν και ελέγχουν ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα think tanks των ΗΠΑ, επηρεάζουν όσο λίγοι το νομοθετικό σώμα και γενικώς κάνουν ό,τι γουστάρουν Ο Ομπάμα τους μπήκε λίγο στο μάτι και στις πρόσφατες εκλογές, τα αγαπημένια αδέρφια, φρόντισαν να ταχυδρομήσουν επιστολές στους 50000 εργαζόμενους τους, λέγοντας τους λοτι πρέπει να είναι προσεκτικοί στην ψήφο τους γιατί ενδέχεται να υποστούν τις συνέπειες της καταστρεπτικής πολιτικής Ομπάμα. Κατά μιαν έννοια, οι πιο «γνήσιοι» αμερικανοί αφού πιστεύουν ότι η δημοκρατία είναι ένα προϊόν. Και ο στόχος είναι: φθηνή αγορά, ακριβή πώληση.


7. David Koch
Καθαρή αξία: $38.6 δισεκατομμύρια δολάρια
Ετήσια μεταβολή: + $4.8 δισεκατομμύρια δολάρια / 14.1%
Πηγή πλούτου: Koch Industries
Κλάδος: Διάφοροι
Εθνικότητα: ΗΠΑ
Ηλικία: 72

Βλ Νο, 6


8. Larry Ellison
Καθαρή αξία: $37.2 δισεκατομμύρια δολάρια
Ετήσια μεταβολή: + $4.2 δισεκατομμύρια δολάρια / 12.8%
Πηγή πλούτου: Oracle
Κλάδος: Τεχνολογία
Εθνικότητα: ΗΠΑ
Ηλικία: 68


Αυτός είναι ένας αγνός γνήσιος καπιταλιστής: σκληρή δουλειά, έξυπνες ιδέες, χαμηλά μεροκάματα


9. Christy Walton
Καθαρή αξία: $30.5 δισεκατομμύρια δολάρια
Ετήσια μεταβολή: + $5.4 δισεκατομμύρια δολάρια / 21.4%
Πηγή πλούτου: Wal-Mart Stores (Καταστήματα)
Κλάδος: Λιανική
Εθνικότητα: ΗΠΑ
Ηλικία: 57


10. Jim Walton
Καθαρή αξία: $29.3 δισεκατομμύρια δολάρια
Ετήσια μεταβολή: + $5.8 δισεκατομμύρια δολάρια / 24.7%
Πηγή πλούτου: Wal-Mart Stores (Καταστήματα)
Κλάδος: Λιανική
Εθνικότητα: ΗΠΑ
Ηλικία: 64


Νύφη (χήρα του πρωτότοκου John (1946-2005))  και γιος του Sam Walton στις θέσεις 9 και 10, αντίστοιχα. Για την Walmart και τα πεπραγμένα της υπάρχει ολόκληρο Wiki  άρθρο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου