Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Βουρ για το 2030

Βουρ για το 2030

 «Ήταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του».


Η αρχή από την Ιστορία  δύο Πόλεων.



Το Εθνικό Συμβουλιο Πληροφοριών των ΗΠΑ δημοσιεύει εδώ και μερικά χρόνια τις διαγραφόμενες μελλοντικές τάσεις της ανθρωπότητας (τουλάχιστον όπως αυτό τις αντιλαμβάνεται), οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον – πέραν του ενημερωτικού τους δυναμικού. Μεταφράζω ορισμένα ενδιαφέροντα. Στην ιστοσελίδα του συμβουλίου, μπορεί να βρει κανείς ολοκληρο το report.

Παγκόσμιες τάσεις 2030: Εναλλακτικοί Κόσμοι

Επισκόπηση-Μεγατάσεις
 Ατομική Ισχύς. Η ατομική ισχύς θα επιταχυνθεί, η φτώχια θα μειωθεί, η παγκόσμια μεσαία τάξη θα ισχυροποιηθεί, η πρόσβαση στην εκπαίδευση θα αυξηθεί, η χρήση των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και παραγωγής θα γενικευτεί, η παροχή υπηρεσιών υγείας θα βελτιωθεί. Ειδικά η ισχυροποίηση της μεσαίας τάξης σε παγκόσμιο επίπεδο ισοδυναμεί με τεκτονική μετατόπιση, η τάξη αυτή θα είναι για πρώτη φορά στην ιστορία η σημαντικότερη κοινωνική και οικονομική δύναμη. Η ατομική ισχύς θεωρείται η σημαντικότερη μεγατάση γιατί είναι, ταυτόχρονα, αιτία και αποτέλεσμα των άλλων τάσεων – συμπεριλαμβανομένων της μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, της ταχύτατης ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων χωρών, της ευρύτατης χρήσης των νέων τεχνολογιών επικοινωνιών και παραγωγής. 



ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (2000-2050)
 




Από τη μεριά, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάληψης ατομικών πρωτοβουλιών για την επίλυση των μεγάλων προκλήσεων στα επόμενα 15-20 χρόνια. Από την άλλη, σε μια τέτοια τεκτονική μετατόπιση, άτομα και μικρές ομάδες θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε φονικές και καταστρεπτικές τεχνολογίες (ειδικότερα σε οπλικά συστήματα μεγάλης ακρίβειας, ηλεκτρονικά συστήματα και βιοτρομοκρατικό οπλισμό) και, κατά συνέπεια, μεγαλύτερες δυνατότητες άσκησης μεγάλης κλίμακας βίας – κάτι που έως τώρα ανήκε στο μονοπώλιο του κράτους 


Διάχυση Ισχύος. Δεν θα υπάρχει κάποια ηγεμονική δύναμη. Η ισχύς θα μετατοπιστεί σε δίκτυα και συμμαχίες εντός ενός πολυπολικού κόσμου. Η Ασία θα ξεπεράσει τη Β Αμερική και την Ευρώπη (μαζί) σε όρους παγκόσμιας ισχύος – βάσει του ΑΕΠ, του μεγέθους πληθυσμών, των εξοπλιστικών δαπανών και των επενδύσεων σε τεχνολογία. Η Κίνα μάλλον θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία
εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ λίγα χρόνια πριν το 2030. Σε μια τεκτονική μετατόπιση, η υγεία της παγκόσμιας οικονομίας θα εξαρτάται περισσότερο από τις επιδόσεις του αναπτυσσόμενου κόσμου και όχι τόσο από αυτές τις Δύσης. Η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και περιφερειακοί παίκτες όπως η Κολομβία, η Ινδονησία, η Νιγηρία, η Ν. Αφρική και η Τουρκία θα γίνουν ιδιαίτερα σημαντικοί για την παγκόσμια οικονομία. Εν τω μεταξύ, Ευρώπη, Ιαπωνία και Ρωσία θα συνεχίσουν, με σχετικά αργό ρυθμό, να παρακμάζουν.




Αλλά η μετατόπιση της ισχύος των εθνών μπορεί να επισκιαστεί από μια ακόμη πιο θεμελιώδη μετατόπιση που έχει να κάνει με τη φύση της ισχύος. Βασισμένη στις τεχνολογίες επικοινωνίας, η ισχύς θα μετατοπιστεί σε πολυπρόσωπα και άμορφα δίκτυα που θα επηρεάζουν τις κινήσεις τόσο σε κρατικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι χώρες με τα ισχυρότερα βασικά στοιχεία – ΑΕΠ, πληθυσμός, κλπ – δε θα είναι σε θέση προωθούν τις θέσεις του παρά μόνο αν μάθουν να λειτουργούν σε ένα δικτυωμένο και συνασπισμένο πολυπολικό κόσμο. 



Δημογραφικές Τάσεις. Η οικονομική ανάπτυξη στις «γερασμένες» χώρες πιθανότατα θα μειωθεί. Το 60% του παγκόσμιοι πληθυσμού θα ζει σε αστικές περιοχές. Η μετανάστευση θα αυξηθεί. Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα είναι γύρω στα 8,3 δις (από τα 7,1 δις του 2012).
Διαφαίνονται 4 δημογραφικές τάσεις που αν δεν καθορίσουν, σίγουρα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό τους, τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες κάθε χώρας όπως και τις σχέσεις μεταξύ των χωρών. Οι τάσεις αυτές είναι:
1.    Γήρανση πληθυσμού – σημαντικότατη παράμετρος τόσο για τη Δύση όσο και για τον αναπτυσσόμενο κόσμο
2.    Συρρικνούμενος αριθμός χωρών με νεανικό πληθυσμό
3.    Μετανάστευση
4.    Αστικοποίηση
 

 

Οι γερασμένες κοινωνίες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη διατήρηση του επιπέδου ζωής τους και η ζήτηση για ειδικευμένο και μη εργατικό δυναμικό θα εκτοξεύσει τη μετανάστευση. Και λόγω της αυξανόμενης αστικοποίησης, το μέγεθος της κατασκευαστικής εργασίας (οικίες, γραφεία, υποδομές) στα επόμενα χρόνια θα είναι ίσο με το μέγεθος της εργασίας αυτής σε ολόκληρη την προηγούμενη περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας. 


 
Τροφή, Νερό, Ενέργεια. Η ζήτηση για τροφή, νερό και ενέργεια θα αυξηθεί κατά 35, 40 και 50%, αντίστοιχα. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα τόσο της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού όσο και της ισχυροποίησης της μεσαίας τάξης. Η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει τις προοπτικές διαθεσιμότητας. Ακραία καιρικά φαινόμενα θα καταστήσουν τις περιοχές με μεγάλη υγρασία πιο υγρές και αυτές με μεγάλη ξηρασία πιο ξηρές. Πολλές χώρες δεν θα μπορούν να επιζήσουν χωρίς εξωτερική βοήθεια.
Μια τεχνολογική επανάσταση (υδραυλική διάσπαση βράχων με κοιτάσματα υδρογονανθράκων και οριζόντια γεώτρηση) θα αυξήσει την παραγωγή ορυκτέλαιων.
Βιοκαύσιμα από βελτιωμένες τεχνολογίες θα εξαλείψουν το trade off με τα τρόφιμα, ενώ σε πολλές περιοχές η υδροηλεκτρική και η αιολική ενέργεια θα συνεισφέρουν σημαντικά στο ενεργειακό μείγμα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου