Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία το μέλλον των ευρωπαϊκών εξαγωγών



"Αναζωπύρωση" της παγκόσμιας ζήτησης για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές διαβλέπει η Citibank σε εβδομαδιαία ανάλυσή της, τονίζοντας πως παρότι η δυναμική των συναλλαγών στο εσωτερικό της ευρωζώνης παραμένει χαμηλή, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές μεγαλώνουν, κάτι που δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες ανακατανέμουν την ισορροπία τους, απομακρυνόμενες από την εσωτερική ζήτηση.
Σύμφωνα με την ανάλυση, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ισπανία φαίνεται πως είναι σε θέση να ξεπεράσουν τους Ευρωπαίους εταίρους τους σε εξαγωγική δραστηριότητα, ανεβάζοντας παράλληλα με αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητές τους να επιτύχουν τη δημοσιονομική τους προσαρμογή. Τα μέχρις στιγμής αποτελέσματα των τριών αυτών χωρών δείχνουν πως οι οδυνηρές δομικές μεταρρυθμίσεις και ο επανακαθορισμός της ισορροπίας μεταξύ εσωτερικής και παγκόσμιας ζήτησης, στα οποία έχουν προβεί, έχουν αρχίσει να παράγουν "καρπούς", κάνοντας και πάλι τις οικονομίες τους ανταγωνιστικές.
Στον αντίποδα βρίσκεται η Ιταλία, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Citi αναμένεται να έχει τη χειρότερη επίδοση στις εξαγωγές της.
Με βάσει τη γεωγραφική ανάλυση των εξαγωγών η Ελλάδα φαίνεται πως επωφελείται περισσότερο, ακολουθούμενη από Γαλλία και Φινλανδία, ενώ τη μικρότερη αύξηση αναμένεται να έχουν Ολλανδία, Βέλγιο και Αυστρία. Με βάση τις εξαγωγές του τομέα μεταποίησης, την καλύτερη εξαγωγική "θέση" αναμένεται να έχει η Κύπρος και εν συνεχεία Ελλάδα και Ισπανία, ενώ τη χειρότερη απόδοση εκτιμάται πως θα έχουν Φινλανδία, Γαλλία και Ιταλία. Τέλος, σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση στις εξαγωγές και την επανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης, φαίνεται πως περισσότερο από όλους έχουν ευνοηθεί Ολλανδία, Γερμανία και Βέλγιο που έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους κατά διψήφιο αριθμό, ενώ τη χειρότερη απόδοση έχουν Κύπρος, Φινλανδία και Ιταλία, των οποίων τα ποσοστά των εξαγωγών επί του συνολικού ΑΕΠ πέφτουν, παρότι βρίσκονται ήδη κάτω από τα προ κρίσης υψηλά τους.
Η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οικονομίες όπως η ελληνική, η ιρλανδική και η ισπανική, οι οποίες έχουν εφαρμόσει δομικές αλλαγές, βρίσκονται σε καλύτερο σημείο ώστε να εκμεταλλευθούν τη μεγαλύτερη ζήτηση από τις αναδυόμενες οικονομίες, καθώς έχουν αυξήσει την ανταγωνιστικότητά τους, μετά τη μεγάλη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας, αντισταθμίζοντας την οδυνηρή προσαρμογή που θα εξακολουθήσει να συμβαίνει στην εσωτερική ζήτηση.
Όσον αφορά στην Ιταλία, τονίζεται ότι εάν δεν συνεχισθούν και μετά τις εκλογές οι μεταρρυθμίσεις η οικονομία της χώρας αναμένεται πως θα συνεχίσει να υποαποδίδει, όπως συμβαίνει την τελευταία δεκαετία.

Πηγή: emea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου