Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Για να μην ξεχνιόμαστε.... (2) ή "δεν έχουμε ανακαλύψει τίποτε...Είμαστε απλοί αναγνώστες του Μαρξ...



[…] Tο κεφαλαιοκρατικό προτσές παραγωγής συνίσταται ουσιαστικά στον παραγωγή υπεραξίας, που αντιπροσωπεύεται από το υποπροϊόν ή από το μέρος εκείνο των παραγμένων εμπορευμάτων, στο όποιο έχει υλοποιηθεί απλήρωτη εργασία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η παραγωγή αυτής της υπεραξίας — και η επαναμετατροπή ενός μέρους της σε κεφάλαιο, ή η συσσώρευση, αποτελεί ένα συστατικό μέρος αυτής της παραγωγής της υπεραξίας — είναι ο άμεσος σκοπός και το καθοριστικό κίνητρο της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής. Γι' αυτό δεν πρέπει ποτέ να παρουσιάζεται ή κεφαλαιοκρατική παραγωγή σαν κάτι πού δεν είναι, δηλαδή σαν παραγωγή, πού έχει σαν άμεσο σκοπό την κατανάλωση ή την παραγωγή ειδών κατανάλωσης για τον κεφαλαιοκράτη. Στην περίπτωση αύτη παραβλέπουν εντελώς τον ειδικό της χαρακτήρα, πού εκφράζεται με όλη την εσωτερική της ουσία.

[…] Από τη στιγμή που έχει υλοποιηθεί σε εμπορεύματα η ποσότητα της υπερεργασίας πού μπορούσε να εκθλιβεί από τον εργάτη, έχει παραχθεί η υπεραξία.

Πηγή: Κ Μαρξ, Το Κεφάλαιο, Τόμος ΙΙΙ, μτφ. Π. Μαυρομμάτη, Σύγχρονη Εποχή, 2008.

1 σχόλιο:

  1. ''που αντιπροσωπεύεται από το υποπροϊόν ή από το μέρος εκείνο των παραγμένων εμπορευμάτων, στο όποιο έχει υλοποιηθεί απλήρωτη εργασία''

    Δες λίγο αυτό το απόσπασμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή