Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013

Ανάπτυξη, ύφεση, γονιμότητα

Στα παρακάτω διαγράμματα φαίνονται το ποσοστό ανεργίας και ο δείκτης ολικής γονιμότητας (total fertility rate) - που εκφράζει το μέσο αριθμό παιδιών ανά γυναίκα - για διάφορες χώρες της ευρώπης.

Ένας πληθυσμός που έχει ΔΟΓ>3,8, μακροπρόθεσμα τείνει να αυξηθεί. Ένας πληθυσμός με ΔΟΓ<2, μακροπρόθεσμα τείνει να μειωθεί, εκτός αν υπάρξει εκτεταμένη εισροή μεταναστών.


Με τις εξαιρέσεις της Ιρλανδίας, της Μ. Βρετανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας που κάπως το παλεύουν, οι υπόλοιποι...

Πηγή: Goldstein, J.R., et al. (2013), «Fertility reactions to the ‘Great Recession’ in Europe: Recent evidence from order-specific data», Demographic Research 29.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου