Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Περί ορίων και αλλαγών


O καπιταλισμός και το βασικό του συστατικό (δλδ, το πάθος για κέρδος), προκάλεσε τη βιομηχανική επανάσταση και τα λοιπά γνωστά. Μέσα σε 2,5 αιώνες τα πάντα αυξήθηκαν. Αγνοώντας πιθανά όρια. Οι ντούροι (και οραματιστές) καπιταλιστές (π.χ., R. Kurzweil) πιστεύουν ότι τα όρια αυτά, αν υπάρχουν, θα ξεπεραστούν με την τεχνολογική μοναδικότητα (singularity), ένα είδος τεχνολογικής υπερευφυίας. Ο άνθρωπος θα πάρει την εξέλιξη στα χέρια του και θα γίνει ένα με την τεχνολογία.. Ένας και μόνο άνθρωπος θα έχει τη σημερινή υπολογιστική δύναμη του συνολικού ανθρώπινου πληθυσμού. Τα όρια της σμίκρυνσης των τρανζίστορ θα έχουν εξαντληθεί (έχοντας φτάσει το ατομικό επίπεδο) και η μόνη λύση για την αύξηση της υπολογιστικής ισχύς θα είναι προς τα «έξω». Σταδιακά η μάζα της γης θα μετατραπεί σε υπολογιστική ύλη και αργότερα και το σύμπαν.

Και τα 16 παρακάτω διαγράμματα (από το 1750-2000) που υποδεικνύουν μελλοντική εκδήλωση πολυσχιδούς κρίσης, θα αποτελούν ύλη του μαθήματος «προϊστορία-το στάδιο του homo sapiens».

Για τους ντούρους, η παρούσα κρίση είναι μια λεπτομέρεια, για να μην πούμε καταλύτης: θα "διορθώσει" καποιες ατέλειες και ανωμαλίες και  θα ωθήσει τα πράγματα προς τα "μπρος".










 

 Πηγή: WL. Steffen, et al., 2006. Global Change and the Earth System: A Planet Under Pressure


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου