Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

ΜΜΕ και ALEXIS

1. Η αποκάλυψη που έκανε ο Τσίπρας για το ρόλο των ΜΜΕ συνοδεύτηκε με δηλώσεις παιδικού τύπου που δεν άργησαν να λάβουν το χαρακτήρα αστείου ή στιγμιαίας έξαψης που θα μπορούσε να συγκινήσει μόνο τις εταιρείες μετρήσεων.2. Θα περίμενα ο Τσίπρας ν' αποφύγει τα κυνικά ψέματα και πρώτα απ' όλα να κάνει αυτοκριτική για τη σχέση του με τον κόσμο του θεάματος, στον οποίο χρωστά αποκλειστικά την παρουσία του. Αν δεν γνώριζε το ρόλο των ΜΜΕ, του καταλογίζω βραδύνοια. Αν γνώριζε και τώρα τους δείχνει με το δάχτυλο, του καταλογίζω ανυποληψία.
3. Θα ήταν προτιμότερο ο ΣΥΡΙΖΑ ν' αποφύγει να εμπλακεί σ' έναν «πόλεμο» με τα ΜΜΕ και όχι να υποβληθεί σ' αυτή την ταλαιπωρία ο Τσίπρας. Καταθέτοντας εναντίον τους, κατέθεσε εναντίον του εαυτού του.
4. Σε μια υπόθεση παρωχημένη, όπως αυτή των ΜΜΕ, μια αληθινή απάντηση εκ μέρους του Αλέξη θα έπειθε για το τέλος μιας στενής συνεργασίας που είχε μεγάλες επιδόσεις και αλληλοϋποστήριξη. Ούτε και τώρα οι παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ τον οδηγούν σε κάποια μεταμέλεια, αλλά σε μια ακόμη δαιδαλώδη σκέψη.
5. Η σωτηρία του ΣΥΡΙΖΑ και το πάθος του Τσίπρα να ζει απλά, κάνοντας εμφανίσεις σε εθνικό ακροατήριο, δημιουργεί ανάμεσά τους μια κατάσταση ματαιότητας, απιστίας και αμφισβήτησης. Οι ενορίτες των συνιστωσών λειτουργούν σε περιβάλλον απομόνωσης, αδύναμοι πια κρίκοι. Αυτοί που έστησαν τον Τσίπρα στα πόδια του τώρα γνωρίζουν την απαξίωση. Δεν θ' αργήσουν να σχεδιάσουν - αν και μειονότητες - την κατεδάφιση του ΣΥΡΙΖΑ.
6. Η νικήτρια ομάδα στο συνονθύλευμα του ΣΥΡΙΖΑ θ' αξιοποιήσει για μία ακόμη φορά τις κληρονομικές σχέσεις της με την Αριστερά προκειμένου να γίνει κόμμα. Ο Τσίπρας θα παραμείνει ρόλος αρεστός σε όλους και θα βρει ένα κάθισμα στο κέντρο της πολιτικής σκηνής περιμένοντας, παρά την ηλικία του, σαν γέροντας μιτροφόρος, την ώρα για να μας εκπροσωπήσει όλους. Η μανία για εξουσία είναι δικαίωμα, έστω κι αν κάποτε αυτή σκαλώσει στο σβέρκο μας. Το ίδιο και η ματαιοδοξία, η δημόσια έκθεση και η ταχυδακτυλουργία. Ο Τσίπρας βρήκε τις πόρτες ανοιχτές λόγω του Αλαβάνου, που έκανε μια κίνηση απλά για να διασκεδάσει τον εαυτό του. Στη συνέχεια την υπόθεση Τσίπρα ανέλαβαν τα ΜΜΕ, που σχεδίασαν τη σφραγίδα του ως ηγέτη του χώρου της Αριστεράς, αφού διέκριναν επάνω του όλα εκείνα τα σημεία και τέρατα που γυρίζουν αδιάκοπα στο πηγάδι της εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σύρει ακόμα μία φορά την Αριστερά ενάντια στον εαυτό της. Πιστεύω πως της αξίζει αυτή η τιμωρία. Αν ο Κουβέλης πήρε μια θέση πλάι στον πρωθυπουργό, οι ΣΥΡΙΖΑίοι θέλουν όλη την μπάνκα. Με υποσχέσεις περί βαριάς ευθύνης, αξιοπρέπειες και άλλα παρόμοια ηχηρά, σχηματίζεται το νέο κόμμα της Αριστεράς. Ενα είναι σίγουρο μέσα σε όλα αυτά: Τα ΜΜΕ θα είναι μαζί τους παρά την υποτιθέμενη σύγκρουση.

Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ
 
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου