Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ο σοβαρός και λογικός Μπάμπης (γνωστός και ως Αρτέμης Μάτσας του μνημονίου)

Για τον φρηντμανισμό, τα πάντα αφορούν την ιδιωτική πρωτοβουλία: παιδεία, υγεία, ασφάλεια, συντάξεις, ενέργεια, υποδομές κλπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όσα έγιναν στην Νέα Ορλεάνη, μετά την καταστροφή του 2005. Η ιδέα του Φρήντμαν ήταν απλή: αντί το κράτος να δαπανήσει χρήματα προκειμένου να ξαναχτίσει τα κατεστραμμένα δημόσια σχολεία, να χορηγήσει εκπαιδευτικά κουπόνια στους μαθητές. Με αυτά τα κουπόνια, τα παιδιά θα μπορούσαν να επιλέξουν το ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο θα ήθελαν να φοιτήσουν ενώ το κράτος θα επιδοτούσε ανάλογα αυτά τα ιδρύματα.





Η ιδέα του Φρήντμαν υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση Μπους και το αποτέλεσμα ήταν ανατριχιαστικό. Μέσα σε 19 μήνες, το σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης της Νέας Ορλεάνης αντικαταστάθηκε από ιδιωτικά σχολεία. Πριν το ξέσπασμα του τυφώνα Κατρίνα, στην εκπαιδευτική περιφέρεια της πόλης ανήκαν 123 δημόσια σχολεία. Σήμερα έχουν απομείνει μόλις τέσσερα! Αντίθετα, τα 7 ιδιωτικά σχολεία που υπήρχαν πριν την καταστροφή, έχουν αυξηθεί σε 31. Φυσικά, όλοι οι εκπαιδευτικοί που δούλευαν στα δημόσια σχολεία (470 άτομα) απολύθηκαν και μόνο λίγοι απ' αυτούς κατάφεραν να προσληφθούν (με μισθούς πείνας) από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια.

Ανατομία του νεοφιλελευθερισμού - 1. Η έννοια

Ο φόρος είναι η τιμή που ζητεί το κράτος από τους πολίτες-καταναλωτές για να τους «εξασφαλίζει» δημόσιες υπηρεσίες. Ομως, οι πολίτες δεν αντέχουν καμία νέα φορολογική επιβάρυνση. Εχουν μάλιστα κατανοήσει ότι αν οι φόροι είναι τόσο βαρείς και πολλαπλασιάζονται ως λερναία ύδρα, είναι γιατί το κόστος του κράτους, παραμένει πολύ μεγάλο. Ακόμη, το βάρος του χρέους είναι επίσης πολύ μεγάλο. Και ως να μην είναι αρκετή η διπλή αυτή επιβάρυνση, οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών παραμένουν εξαιρετικά μεγάλες.

Πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε το πραγματικό κόστος του κράτους να γίνει ανταποδοτικό στον φορολογούμενο.

Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι το κράτος επιστρέφει στον φορολογούμενο, κάθε χρόνο, μια επιταγή με το ποσό που αναλογεί στη δαπάνη του κράτους για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Ταυτοχρόνως, το πανεπιστήμιο θα χρεώσει τη δίκαιη τιμή των υπηρεσιών διδασκαλίας, το κόστος χρήσης των κτιρίων και όποια άλλα πνευματικά δικαιώματα υπάρχουν, υπό τύπο κλειστών διδάκτρων. Οποιος χρησιμοποιήσει το πανεπιστημιακό προϊόν θα πληρώσει με τα ποσά των επιταγών. Διαφορές θα καλύπτονται με υποτροφίες και δανεισμό, ο οποίος θα επιστρέφεται σταδιακά όταν το εισόδημα του μελλοντικού φορολογούμενου ξεπερνά ένα επίπεδο.

Παρόμοια ανταποδοτικότητα μπορεί να υπάρξει και σε άλλους τομείς της κοινωνικής μας ζωής. Ας κριθούν, επιτέλους, οι πολιτικοί από τις θέσεις εργασίας που δημιουργούν και τους φόρους που μειώνουν.

(Από άρθρο τού Μπάμπη Παπαδημητρίου στην "Καθημερινή", 29/01/2013)

Ο Μπάμπης! Ο σοβαρός και λογικός Μπάμπης! Εκεί που έχεσε η σοβαρότητα και διπλόχεσε η λογική, φύτρωσε ο Μπάμπης! Και μιλάμε για σοβαρότητα η οποία βγάζει μάτια, έτσι; Ακούς την χαζοχαρούμενη την Κοσιώνη, στο τηλεδελτίο παραπληροφόρησης τού Σκάι, να αναγγέλει "θα μιλήσουμε για το τάδε θέμα με τον Μπάμπη Παπαδημητρίου" και παθαίνεις ρεύση. Ρε παιδί μου, τό 'χει το θέμα ο άνθρωπος. Ξεχειλίζει από σοβαρότητα. Τον βλέπεις. Τόσες μαλακίες με τόση άνεση είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να ξεστομίσει ο απλός θνητός!
Έχει και λογική, όμως, ο Μπάμπης. Σου λέει: θες να σπουδάσεις, κύριε; πλήρωνε τους φόρους σου. Δεν μπορεί από την μία εσύ να κλέβεις το κράτος κι από την άλλη να έρχεται το κράτος να σου προσφέρει δωρεάν παιδεία. Τα σκας κανονικά; κιώσε το λύκειο. Δίνεις κάτι παραπάνω; άμε και στο πανεπιστήμιο. Πληρώνεις τον κώλο σου; κάνε και ντοκτορά. Κι αν είσαι μπατίρης, οπότε δεν βγαίνουν φόροι να πληρώσεις, μη σκας κι εδώ είμαστε εμείς: σου δίνουμε δανεικά και μας τα επιστρέφεις με πανωπροίκι όταν βγεις στην παραγωγή και κονομήσεις. Άλλωστε, κάπως έτσι δεν σπουδάζουν και στις ΗΠΑ (κυρίως) ή στην Αγγλία; Παίρνει ένα κωλόχαρτο ο άλλος και είναι χρεωμένος ίσαμε να πεθάνει, καθ' ότι δεν μπορεί να ξοφλήσει το φοιτητικό του δάνειο αφού δουλεύει "ευέλικτα" (παναπεί 3ωρα και 4ωρα) για πενταροδεκάρες.
Είναι ανατριχιαστική η ακρίβεια με την οποία τα μίσθαρνα όργανα του καπιταλισμού σπεύδουν να συμπαρασταθούν στους κεφαλαιοκράτες και στην επίθεσή τους στις λαϊκές μάζες. Δοκιμασμένα κόλπα υπάρχουν... πουλημένα τομάρια για να τα εφαρμόσουν, βρίσκουμε... Αν καταφέρουμε και κρατήσουμε τον λαό στα σκοτάδια τής άγνοιας, κάνοντάς τον ευεπίφορο τόσο σε μεγαλόστομα συνθήματα ("για μια Ελλάδα που να ανήκει στους έλληνες, περήφανα νιάτα, τιμημένα γερατειά") όσο και σε κλιμακούμενη τρομοκρατία ("πρέπει να κάνουμε θυσίες γιατί αν δεν πάρουμε την δόση θα χρεωκοπήσουμε και δεν θα έχουμε λεφτά για μισθούς, συντάξεις, φάρμακα κλπ"), τότε έχουμε εξασφαλίσει τους απαραίτητους χαχόλους οι οποίοι θα μας χειροκροτούν καθώς θα τους οδηγούμε στην αγχόνη, για να μη πω ότι θα μας πληρώσουν και το σχοινί με το οποίο θα τους κρεμάσουμε.
Τελειώνω. Δεν έχω κρύψει την άποψή μου ότι δίχως βία δεν μπορούμε να ανατρέψουμε το σύστημα. Έτσι, λοιπόν, συχνά-πυκνά δέχομαι την ερώτηση πότε θα φτάσει η ώρα αυτής της βίαιης ανατροπής. Μέχρι τώρα απαντούσα μάλλον θεωρητικά αλλά από δω και πέρα μπορώ να γίνω σαφέστερος: η ώρα τής ανατροπής θα φτάσει όταν η αναγνωσιμότητα εφημερίδων σαν την Καθημερινή ή Το Βήμα και η τηλεθέαση ειδήσεων από κανάλια σαν το Μέγκα ή το Σκάι καταβαραθρωθούν.
 πηγή: Cogito Ergo Sum

Καθ’ οδόν προς το Κατάρ: Οι συνταξιδιώτες




Με 3 υπουργούς (Παναγιωτόπουλο,Χατζηδάκη,  Κεφαλογιάννη) και 40 επιχειρηματίες και εκπροσώπους φορέων από τη χώρα μας πήγε στο Κατάρ ο πρωθυπουργός. 

κ. Π.  (είχε επισκεφθεί το Κατάρ πριν πολλές εβδομάδες, στα πλαίσια της προεργασίας για την επίσκεψη), Ανάπτυξης, κ. Κ.  και Τουρισμού, την κυρία Όλγα .

Οι επιχειρηματίες – σταρ, στην ευρύτερη  παρέα του ηγέτη της μεγάλης  παράταξης «ταυτίζει το έθνος με το λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη»:
Πρώτος και καλύτερος ο Ν. Μάνεσης, της γνωστής χαλυβουργικής οικογενείας. Μετά τη νίκη του επί των ηρωικών απεργών, έβαλε πλώρη αλλού. Με τις τσέπες γεμάτες από το  δάνειο-μαμούθ 265 εκατ. Ευρώ που εξασφάλισε από κοινοπραξία τραπεζών (με την alpha, στο ΔΣ της οποίας μετέχει ο παίκτης να συμμετέχει ακτά το 1/3), συνοδεύει τον ηγέτη στο εμιράτο της Μέσης Ανατολής με δεδομένο ότι οι δραστηριότητες της οικογένειας δεν περιορίστηκαν τα τελευταία χρόνια μόνο στη στη χαλυβουργία αλλά πεκτάθηκαν στον κλάδο διαχείρισης περιουσίας (asset management) και στο trading  χρηματιστηριακών προϊόντων.
Δεύτερος της παρέας ο έτερος χαλυβάς, Κωνστ. Αγγελόπουλος της Χαλυβουργικής της περιώνυμης και εκλεκτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου οικογενείας . Μεγάλοι ευεργέτες, φιλάνθρωποι και με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στο «υπερσύγχρονο εργοστάσιο» της εταιρίας. Η γνωστή αδέκαστη εργατική νομοθεσία, έβγαλε λάδι την οικογένεια και έριξε όλα τα βάρη στους απρόσεκτους εργάτες. Βαθιά θρησκευόμενη η οικογένεια, μπορεί να μην πλήρωσε για νεκρούς και τραυματίες ,αλλά επιτέλεσε τρισάγιο υπέρ της αναπαύσεως των νεκρών σε σεπτή τελετή στο Πατριαρχείο με τον Οικουμενικό ΠατριάρχηςΒαρθολομαίος τοβ Α' στα μικρόφωνα.

Ο τρίτος είναι ένας από τους εκλεκτούς συνδαιτυμόνες του μυστικού δείπνου του περασμένου Νοεμβρίου με την καγκελάριο/ευρωπάρχισσα Μέρκελ, Δημήτρης Κοπελούζος,  της “Προμηθέας Gas”.Άνθρωπος αυτοδημιούργητος, που έχει την ικανότητα να οσφρύζεται τις ευκαιρίες, που διαθέτει το ένστικτο πότε και πού να επενδύει και που, τρίτον και σημαντικότερο, διαθέτει ισχυρές συμμαχίες, αλλά και που αξιοποιεί τα ισχυρά πολιτικά ερείσματα που έχει αποκτήσει και στα κόμματα εξουσίας, από την εποχή ακόμη που ήταν μέλος της Βουλής (1981-1985). Έτσι, έχει καταφέρει και κατέχει το  5% του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, τη μαρίνα Ζέας, διεκδικεί μερίδιο στην Αττική Οδό, στα Κρατικά Λαχεία και στη διαχείριση των απορριμάτων στην Αττική. Όπου αποκρατικοποίηση και Κοπελούζος.

Τέλος, ο εφοπλιστής /μαφιόζος Ευάγγελος Μαρινάκης από τους μεγαλύτερους συνεργαζόμενους εταίρους της ΒΡ, ενώ όπως φαίνεται χτίζει εξίσου καλές σχέσεις και με την Shell, κατά το Lloyds. Έχει στόλο με περισσότερα από 40 πλοία, ενώ έχει εισέλθει τώρα και στον κλάδο των κοντέινερ και των φορτηγών. Ιδιαίτερα γνωστός στο πανελλήνιο, καθότι και πρόεδρος της λαοφιλούς ποδοσφαιρικής ομάδας του ελληνικού δημοσίου. 

Η πλήρης λίστα, περιλαμβάνει ακομη τον Δημήτρη Καλλιτζάντση της ΑΚΤΩΡ, τον Γιώργο Περιστέρη της ΓΕΚ, τον Χρήστο Ιωάννου της JP ΑΒΑΞ, τον Νίκο Θεοδωρίδη της Αρχιρόδον, τον Χάρη Σαχίνη της ΔΕΠΑ, τον Πέτρο Χριστοδούλου, τον Δημήτρη Μαντζούνη και τον Αρτέμη Θεοδωρίδη από την Alpha Bank, τον Νίκο Νανόπουλο, τον Σταύρο Λεκκάκο από την Πειραιώς,  τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο του Τιτάνα, τον Γιώργο Μιλωνά της Αλουμίλ, τον Αθανάσιο Τριανταφύλλου της ORBIT, τον Κυριάκο Λινάκη της ΕΑΒ. τον Ευτύχη Βασιλάκη, τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον Γιώργο Προκοπίου, τον Νίκο Τσάκο και τον Γιάννη Αγγελικούση καθώς και τον Νίκο Ευθυμιάδη.
Επίσης θα παραβρεθεί ο Γιώργος Αποστολόπουλος, ο Στέλιος Σταυρίδης της ΕΥΔΑΠ, ο Θόδωρος Βάρδας, ο Κωνσταντίνος Τσουβελεκάκης, μέλος της οικογένειας Πλακόπητα, καθώς και ο Δημήτρης Παντέρμαλης από το Μουσείο Ακροπόλεως. Εκτός των άλλων θα παραβρεθούν και ο κ. Θανάσης Λαβίδας από τον ΣΕΒ καθώς και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.

Σύμφωνα με ανεξακρίβωτες πληροφορίες ο Αντώνης ετοίμασε εν πτήση σπέσιαλ πίτσα και την προσέφερε στην παρέα, αναμένοντας με αγωνία τη γνώμη τους αφού η πίτσα αποτελεί το καλύτερο του διαπραγματευτικό εργαλείο στη συνάντησή του  με τον καλοφαγά Σεΐχη Hamad bin Jassim bin Jabr Al Thani,

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Πουτάνες και Πούτανοι με πτυχίο



Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, μέσα σε έναν χρόνο η πορνεία στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 1500% την ίδια ώρα που ο ετήσιος τζίρος του σεξ έχει «εκτιναχθεί» στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, κατατάσσοντας τη «βιομηχανία» του αγοραίου έρωτα στις πρώτες θέσεις των πιο κερδοφόρων παράνομων δραστηριοτήτων.

Φαίνεται, δλδ, ότι έχουν δημιουργηθεί και εδώ οι συνθήκες για μια πιο συστηματική προσέγγιση και αξιοποίηση του αρχαιότερου επαγγέλματος, που χιλιετίες τώρα μένει, τυπικά, έξω από την ακαδημαϊκή δραστηριότητα. Και λέω τυπικά, γιατί, ουσιαστικά οι επαγγελματικές τεχνικές διδάσκονται εδώ και χρόνια με το μανδύα βαρύγδουπων τίτλων.

Σε κάθε περίπτωση, η Ισπανία έδειξε το δρόμο. Μια εταιρία στη Βαλένθια προσφέρει μαθήματα πορνείας σε γυναίκες και άνδρες έναντι 100 ευρώ, υποσχόμενη άμεση επαγγελματική αποκατάσταση  μετά την αποφοίτηση. Το πρόγραμμα σπουδών, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει
Ιστορία του επαγγέλματος
Τεχνικές οργασμικής βελτιστοποίησης
Εξειδίκευση σε στάσεις Kama Sutra.
Υγιεινή/Φροντίδα



Η ιδέα φαίνεται ότι έχει πέραση, ειδικά σε νέους/νέες ανέργους, φοιτητές/φοιτήριες για συμπλήρωμα εισοδήματος (αλλά και ως ενισχυτικό/συμπληρωματικό μάθημα του αυστηρά ακαδημαϊκού προγράμματος), και παντρεμένες γυναίκες που θέλουν να συνεισφέρουν στο οικογενειακό εισόδημα.
 
Μια εξαιρετική ιδέα πρωτοποριακής επιχειρηματικότητας, ζητάει τον εγχώριο εκφραστή της. Είμαι σίγουρος ότι ο λάτρης της εν λόγω επιχειρηματικότητας υπουργός Χατζηδάκης θα ενισχύσει την προσπάθεια (αν και φοβούμαι ενστάσεις των σεμνότυφων Σαμαρά/Στουρνάρα)

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Οι 40 καλύτερες μεταφορές μυθιστορημάτων στον κινηματογράφο

 

 Η σειρά δεν είναι αξιολογική (Πηγή: 40 Best Film Adaptations)

1. Great Expectations (Charles Dickens-1861) - David Lynn-1946


2.The Age of Innocence (Edith Wharton-1920) - Martin Scorsese - 1993



3. To Kill A Mockingbird (Harper Lee-1960) - Robert Mulligan - 1962



 4. Doctor Zhivago (Boris Pasternak-1957) - David Lean - 1965



5. The Godfather (Mario Puzo-1969) - Francis Ford Coppola- 1972



6. American Psycho (Bret Easton Ellis-1991) - Mary Harron- 2000




7. The Silence of the Lambs (Thomas Harris-1981) - Jonathan Demme - 1991



8. The Big Sleep (Raymond Chandler-1939) - Howard Hawks - 1946



9. The Prime of Miss Jean Brodie (Muriel Spark-1961) - Ronald Neame - 1969


10. Wuthering Heights (Emily Brontë - 1847) - William Wyler -- 1939



11. Moby Dick (Herman Melville - 1851) - John Huston - 1956

 

12. Brighton Rock (Graham Greene - 1938) - John Boulting - 1947  


13. Trainspotting (Irvine Welsh - 1993) - Danny Boyle - 1996
 


14. Apocalypse Now (Heart of Darkness Joseph Conrad - 1899) - Francis Ford Coppola - 1979



15. Empire of the Sun (JG Ballard - 1984) -  Steven Spielberg - 1987




16. The 39 Steps (John Buchan - 1915) - Alfred Hitchcock - 1935




17. All Quiet on the Western Front (Erich Maria Remarque - 1929) - Lewis Milestone - 1930

 18. No Country For Old Men (Cormac McCarthy-2005) - The Coen brothers - 2007



19. The Remains of the Day (Kazou Ishiguro - 1989) - James Ivory - 1993

 

20. Wiseguy  (Nicolas Pileggi - 1986) - Goodfellas by Martin Scorsese - 1990 




21.Lolita (Vladimir Nabokov - 1955) - Stanley Kubrick - 1962


22.Fight Club (Chuck Palahniuk - 1996) - David Fincher - 1999


23. Tinker Tailor Soldier Spy (John le Carré - 1974) - Tomas Alfredson - 2011


24. L.A. Confidential (James Ellroy - 1990) - Curtis Hanson - 1997



25. The Shining (Stephen King - 1977) - Stanley Kubrick - 1980















26. One Flew Over the Cuckoo’s Nest (Ken Kesey-1962) - Miloš Forman - 1975


27.The Maltese Falcon (Dashiell Hammett - 1930) - John Huston - 1941



28. Requiem For A Dream (Hubert Selby, Jr - 1978) - Darren Aronfsky - 2000



29.Rum Punch   (Elmore Leonard - 1992)- Jackie Brown by Quentin Tarantino - 1997


30.Gone With The Wind (Margaret Mitchell - 1936) - David O. Selznick - 1939


31.The Girl With The Dragon Tattoo (Steig Larsson - 2005) - Niels Arden Oplev - 2009



32. True Grit (Charles Portis - 1968) - The Coen brothers - 2010




33. Brokeback Mountain (Anne Proulx - 1997)- Ang Lee - 2005


34. The Sheep-Pig (Dick King-Smith - 1983) - Babe by Chris Noonan - 1995





35. The Body (Stephen King - 1982) - Stand by Me by Rob Reiner 1986

 

36. Sense & Sensibility (Jane Austen - 1811) - Ang Lee - 1995 

 


37. A Kestrel for a Knave (Barry Hines - 1968) - Kes by Ken Loach - 1969






38. Do Androids Dream of Electric Sheep? (Philip K. Dick-1968) - Blade Runner by Ridley Scott - 1982



39.  Don’t Look Now (Daphne du Maurier - 1971) - Nicolas Roeg - 1973 

 

40. Silver Linings Playbook (Matthew Quick - 2008) - David O. Russell - 2012