Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Κρίμα που καταργήθηκαν τα βραβεία «Λένιν». Αλλά μπορούν να του δώσουν 2ο «Νόμπελ»



Αιχμηρή, λέει, σκέτο ξυράφι η ομιλία του Τζόζεφ Στίγκλιτς στο συνέδριο AFL-CIO.



 «[…]Όλοι γνωρίζουν τα στοιχεία: ενώ η παραγωγικότητα των Αμερικανών εργαζομένων εκτοξεύθηκε, οι μισθοί έμειναν στάσιμοι. Από το 1979 η παραγωγικότητα ανά ώρα ενισχύθηκε κατά 40%, αλλά οι μισθοί ελάχιστα μεταβλήθηκαν. Εν τω μεταξύ, το ανώτατο 1% παίρνει ποσοστό μεγαλύτερο από το 20% του ΑΕΠ»

Επανάληψη
Όταν αλλάζει η παραγωγικότητα της εργασίας, η ίδια ποσότητα προϊόντων εκφράζει διαφορετικούς χρόνους εργασίας.


Επομένως αλλάζει και ο μισθός με το κομμάτι, γιατί είναι η έκφραση σε τιμή ενός ορισμένου χρόνου εργασίας.



Στο πιο πάνω παράδειγμά μας μέσα σε 12 ώρες είχαν παραχθεί 24 κομμάτια, ενώ η καινούργια αξία πού παραγότανμέσα σέ 12 ώρες ήταν 6 σελίνια, η ημερήσια αξία της εργατικης δύναμης 3 σελίνια, η τιμή της μιας ωρας εργασίας 3 πένες και ο μισθός για το κάθε κομμάτι 1,5 πένα. Σε κάθε κομμάτι είχε απορροφηθεί μισή ώρα εργασίας.


Αν τώρα η ίδια εργάσιμη μέρα προσφέρει 48 κομμάτια αντί 24, λ.χ. επειδή έχει διπλασιαστεί η παραγωγικότητα της εργασίας, και αν μείνουν αμετάβλητοι όλοι οι άλλοι όροι, τότε ο μισθός με το κομμάτι από 1,5 πένα πέφτει στα ¾ της πένας γιατί το κάθε κομμάτι εκφράζει πια μόνο ¼ αντί ½ ώρα εργασίας.
24 κομμάτια x1,5 πένες = 3 σελίνια (σ.σ 20 σελίνια = 240 πένες), καθώς επίσης 48 κομμάτια x ¾ της πένας =3 σελίνια.


Μ’ άλλα λόγια: ο μισθός με το κομμάτι ελαττώνεται στην ίδια αναλογία που αυξάνει ο αριθμός των κομματιών που παράγονται στο ίδιο χρονικό διάστημα, επομένως στην ίδια αναλογία που ελαττώνεται ό χρόνος εργασίας που ξοδεύεται γιά τό ίδιο κομμάτι.


Κ. Μαρξ, Το Κεφάλαιο, Μέρος 6ο, Ο Μισθός της Εργασίας. Μτφ. Π. Μαυρομμάτη, Σύγχρονη Εποχή 2002.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου