Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Η πνευματική "λεβεντιά" και ο φασισμός



Και μερικοί άλλοι λεβέντες του πνεύματος, που παρέα με τον Ezra Pound, γοητεύτηκαν από το φασισμό:
Martin Heidegger, Louis Ferdinand Celine, Oswald Spengler, W.B. Yeats, T.S. Eliot, Jean Cocteau, Luigi Pirandello, Giovanni Gentile, Benedetto Croce, Charles Maurras, James Burnham, Ernst Jünger, Filippo Marinetti και σε νεαρή ηλικία οι Maurice Blanchot και Georges Bataille, οι οποίοι, γρήγορα κατάλαβαν τη μαλακία τους και έγιναν πολέμιοι. Αντίθετα, «ο μεγαλύτερος των στοχαστών και ελάχιστος των ανθρώπων» (M Heidegger), έκανε τον κινέζο ως το τέλος της ζωής του. Και οι πολυάριθμοι οπαδοί τον δικαιολογούν λέγοντας ότι ήταν δημόσιος υπάλληλος, δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Έναν άνθρωπο που έγραψε κοινοτοπίες σε εξεζητημένη και ασαφή, αλλά, ποιητική γλώσσα (παράδειγμα: Ο θανών έχει εγκαταλείψει τον κόσμο μας, αλλά με τους όρους του Είναι, εκείνοι που μένουν πίσω μπορούν ακόμα να είναι μαζί του.. ). Αλλά, ως γνωστόν, πάνω απ’ όλα, η ποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου