Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013

Πολιτισμική στατιστική - η ευρωπαϊκή κουλτούρα σε αριθμούς


To 2009, στην ΕΕ είχαμε περί το 1,5 εκατομ. εργάτες (εντός και εκτός εισαγωγικών) στην πολιτισμική βιομηχανία (συγγραφείς, καλλιτέχνες, κλπ), δηλ., περίπου το 0,7% επί του συνόλου των εργατών. Πρώτη κι εδώ η Γερμανία με περίπου 330000 εργάτες της κουλτούρας, κοντά το ΗΒ (~200000 εργάτες), λίγο πιο κάτω η Γαλλία (~180000), η Ιταλία (~120000), ψηλά η σχετικά μικρή Ολλανδία (~110000) και ακολουθεί η Ισπανία (~100000). Η Γαλλία, η Κύπρος, η Λεττονία, και η Αυστρία (όλες 0,6%) είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο στις εξαγωγές πολιτισμικών προϊόντων, ενώ η Αυστρία (0,9%), η Ιρλανδία και το ΗΒ (0,8%), η Ελλάδα και η Κύπρος (0,7%) έχουντο μεγαλύτερο μερίδιο στις εισαγωγές. Τιμώντας την παράδοση, είμαστε κι εδώ ελλειμματικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου