Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

H σκοτεινή πλευρά του Facebook και η «διαλεχτική» της κοινωνικής δικτύωσης.






Πέρα από τα όποια θετικά μπορεί να έχει το fb και γενικότερα τα κοινωνικά δίκτυα (ΚΔ), δεν χρειάζεται να είναι κανείς ψυχολόγος για να υποψιαστεί τη σκοτεινιά που μπορεί να εμφιλοχωρήσει. Αυτό έχει επισημανθεί από τα media (βλ εδώ, εδώ κι εδώ) και τώρα γίνεται και αντικείμενο συστηματικότερης έρευνας.

Για παράδειγμα, εφαρμόζοντας την expectancy violations theory (ας την πούμε θεωρία των αθετημένων ή ανεκπλήρωτων προσδοκιών), οι ειδικοί ερευνητές βρήκαν ότι όσο περισσότερα ΚΔ χρησιμοποιεί κανείς και όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύει σ’ αυτά τόσο πιο μειωμένη είναι η ποιότητα ζωής του.

Υπάρχει μια σειρά πρόσφατων ερευνών που υποδεικνύουν κι άλλες σκοτεινιές (χαμηλή αυτοεκτίμηση, αρνητική επικοινωνία (κράξιμο, ειρωνεία, ψυχολογική βία κλπ), διάλυση σχέσεων κλπ). Οι πιο προχωρημένοι (σ.σ.: ερευνητές) μιλάνε για έναν αγωγό ανάδειξης της Σκοτεινής Τριάδας της Προσωπικότητας: Ψυχοπάθεια, Ναρκισσισμός, Μακιαβελισμός.

Δηλαδή, την άλλη όψη του νομίσματος, δηλ. των θετικών επιδράσεων της κοινωνικής δικτύωσης που υποδείκνυαν τα αποτελέσματα άλλων τόσων (πρότερων, ως επί το πλείστον) ερευνών.

Από τη στιγμή που τα ΚΔ είναι και θερμοκήπια εγωιστικών γονιδίων και πεδία κοινωνικής σύγκρισης αναπόφευκτα γίνονται και πεδία κοινωνικής σύγκρουσης και τα παραπάνω δεν είναι και τόσο συγκλονιστικά ευρήματα, τουλάχιστον στο βαθμό που θέλουν να τα παρουσιάσουν οι ερευνητές. Οι οποίοι, ακολουθώντας τη γνωστή αμερικανική μόδα, μας μιλούν τώρα για facebook wars ή για comment wars.

Από τη μια μεριά υπάρχει η ερμηνεία: «τα εργαλεία μπορούν να διευκολύνουν τη ζωή σου αλλά μπορούν και να σε σκοτώσουν. Εξαρτάται από το πώς τα χρησιμοποιείς», και από την άλλη μεριά η ερμηνεία: «όλα αυτά είναι η σύγχρονη εκδοχή της αλλοτρίωσης»

Διαλέχτεεεε…

Πηγές:

  • Jesse Fox, Jennifer J. Moreland (2015). The dark side of social networking sites: An exploration of the relational and psychological stressors associated with Facebook use and affordances. Computers in Human Behavior 45, 168–176
  • Bevan, Gomez, and Sparks (2014). Being unfriended on Facebook: An application of expectancy violation theory. Computers in Human Behavior 33, 171–178. 
  • Danilo Garcia, Sverker Sikström (2014), The dark side of Facebook: Semantic representations of status updates predict the Dark Triad of personality.Personality and Individual Differences 67, 92-96


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου