Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Αλέξης και οι Εκκλησίες: διαμεσολαβητής ή δολοφόνος

Από τη μια  (σχεδόν) πανηγυρισμοί:

«Συνάντηση Πάπα – Τσίπρα: Αύριο στο Βατικανό για πρώτη φορά Αριστερός ηγέτης»

Από την άλλη καγχασμοί:


"Συνάντηση και με τον Δαλάι Λάμα έκλεισε ο Αλέξης Τσίπρας!"

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Πριν 40 τόσες μέρες ο Αλέξης επισκέφτηκε το Αγιον Όρος. Όπως μας πληροφόρησε το σχετικό ρεπορτάζ, ο Αλέξης τότε βρέθηκε αρκετές φορές κοντά στον Θεό,

"[...] με σημαντικότερη τη στιγμή που ζήτησε να μείνει μόνος για ένα τέταρτο με τη θαυματουργή εικόνα του Αξιον Εστί στον Ναό του Πρωτάτου. Δεκαπέντε λεπτά αυτός και η Πλατυτέρα των Ουρανών. Κανείς άλλος ανάμεσά τους. Ζήτησε να μείνει μόνος εκστασιασμένος προφανώς από την εικόνα και οι μοναχοί τού έκαναν αμέσως το χατίρι. Εκλεισαν τις πόρτες του Ιερού, έβγαλαν τους υπόλοιπους έξω και ο κ. Τσίπρας όταν βγήκε δεν είπε σε κανέναν το παραμικρό. Ούτε τι ζήτησε (αν ζήτησε) ούτε αν προσευχήθηκε ούτε αν προσκύνησε. Ηταν μια μοναδική στιγμή για έναν αριστερό ηγέτη, όπως έλεγαν αργότερα όσοι παρακολούθησαν τη σκηνή."


Σε κάποια φάση, ο πατήρ  Νικόδημος από τη Μονή του Αγίου Παύλου του ψιθύρισε ότι έρχεται δεύτερος.

Και του είπε:

"τότε ο Φλωράκης μας είχε πει: "Εσείς δηλαδή οι μοναχοί πιστεύετε στη σωτηρία στον άλλο κόσμο, εμείς πιστεύουμε ότι προλαβαίνουμε τη σωτηρία σ' αυτόν τον κόσμο", οπότε έχουμε κάτι κοινό"

Ο Αλέξης έκανε μια οντολογική μετάθεση και απάντησε (πολιτικοποίησε την απάντησή του, κατά το ¨Βήμα"):

"Εμείς αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε και σε αυτόν τον κόσμο"


σίγουρος κατά πως φάινεται για την αλλόκοσμη σωτηρία.

Χωρίς να μπούμε σε κουραστικές κουβέντες για σχέση/διαφορά, πίστης/ελπίδας-αισιοδοξίας, ας δούμε την επίσκεψη στον Πάπα σε ένα νέο πλαίσιο.

Μετά την Διπλωματία της Πίστης (Faith-Based Diplomacy) - ένα καινούργιο πεδίο της διπλωματίας, το οποίο γεννήθηκε στις αρχές του 21ου αιώνα μέσα από ερευνητικά ιδρύματα των ΗΠΑ τα οποία μελέτησαν μεθοδικώς τη διαλεκτική μεταξύ θρησκείας και πολιτικής και την ιδιαιτερότητα των συγκρούσεων στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει η διαφορά πολιτιστικών και ειδικώς θρησκευτικών ταυτοτήτων μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών (βλ εδώ, εδώ κι εδώ) - μπορεί να έφτασε ο καιρός και για τη Διπλωματία της Ελπίδας ή της Αισιοδοξίας. ΥΓ. Πάντως το όλο υλικό κάνει ωραίο σενάριο:

960 χρόνια μετά το σχίσμα (1054)

Ο πρώτος Ιησουίτης μοναχός που γίνεται πάπας και που λέγεται, μάλιστα, Φραγκίσκος, συναντιέται για πρώτη φορά με έναν ηγέτη της αριστεράς που φιλοδοξεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας του και μέσω αυτής να αλλάξει τον κόσμο (π.χ., να κάνει το ΝΑΤΟ να αυτοδιαλυθεί).

Ο μόδιστρος του πάπα ράβει για την περίσταση ένα τέλειο αντίγραφο του μανδύα του Φραγκίσκου της Ασίζης, ο πάπας πνίγει τις διαφορές με τους φραγκισκανούς και υποδέχεται τον ηγέτη που λέγεται Αλέξανδρος (αλέξω=απομακρύνω + άνδρας) = ο πολύ γενναίος και ισχυρός πολεμιστής)και φοράει το κουστούμι του Λένιν (παραγγελία στο ρώσο ράφτη που ράβει τα κουστούμια της μούμιας κάθε 3 χρόνια - που με την κρίση γίνανε 8)

Ο ηγέτης της ελληνικής αριστεράς, που πριν από λίγο καιρό είχε επισκεφτεί το Άγιον Όρος και είχε υποστεί μεταστροφή ανάλογη του απόστολου Παύλου κατά το 15λεπτο που έμεινε με την εικόνα του Αξιον Εστί, είναι αποφασισμένος να γράψει ιστορία.

Ο γέροντας Θεόκρυπτος είχε παρακολουθήσει κρυφά τα 15 αυτά λεπτά του Αλέξη με την εικόνα.

Είχε ένα προαίσθημα ότι αυτός ήταν ο Εκλεκτός, ο Άξιος…

Πήρε μετά τον Αλέξη στο κελί του και του έδωσε ένα βιβλίο.

«Όταν θα τον συναντήσεις, θα του το χαρίσεις…», του είπε…

«Ποιόν, γέροντα;», ρώτησε.

«θα δεις», είπε ο γέροντας.

40 περίπου μέρες μετά ο Αλέξης τουίταρε: «Συνάντηση αύριο με τον "Πάπα των Φτωχών". Συζητάμε για ανεργία, ειρήνη, μετανάστευση http://goo.gl/EeGYRQ »












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου