Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Οι μετακανονικοί καιροί


Ό,τι ως τώρα ήταν «κανονικό» έχει εξατμιστεί. Έχουμε εισέλθει στους μετακανονικούς καιρούς, τη μεταβατική περίοδο όπου οι παλιές ορθοδοξίες έχουν πεθάνει, οι καινούργιες δεν έχουν ακόμη αναδυθεί και τίποτε δεν φαίνεται να έχει νόημα. Για να σχηματίσουμε μιαν άποψη για το άμεσο μέλλον, οφείλουμε να κατανοήσουμε τη σημασία αυτής της μεταβατικής περιόδου η οποία χαρακτηρίζεται από τρία C: πολυπλοκότητα (complexity), χάος (chaos) και αντιφάσεις (contradictions). Οι τρεις αυτές δυνάμεις ωθούν και συντηρούν τους μετακανονικούς καιρούς, οδηγώντας σε αβεβαιότητα και διαφορετικούς τύπους άγνοιας που καθιστούν την λήψη αποφάσεων προβληματική και αυξάνουν τους κινδύνους για τα άτομα, την κοινωνία και τον πλανήτη. Σύμφωνα με το άρθρο, οι μετακανονικοί καροί απαιτούν να εγκαταλείψουμε τις ιδέες «του ελέγχου και της διοίκησης» και να επαναστοχαστούμε πάνω στις έννοιες της προόδου, του εκσυγχρονισμού και της αποδοτικότητας. Ο δρόμος προς τα μπρος πρέπει να βασίζεται στις αρετές της ταπεινότητας, της μετριοφροσύνης και της υπευθυνότητας, οι οποίες είναι απαραίτητες για μια ζωή μέσα στην αβεβαιότητα, την πολυπλοκότητα και την άγνοια. Πρέπει να φανταστούμε τους εαυτούς μας έξω από τους μετακανονικούς καιρούς και μέσα σε μια νέα εποχή κανονικότητας – εξοπλισμένους με ηθική πυξίδα και ένα ευρύ φάσμα οραμάτων παρμένων από την πλούσια ποικιλία της ανθρώπινης κουλτουρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου