Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Ξυδο-στατιστικά

Ένα update της παγκόσμιας ξυδοστατιστικής που είχα δώσει πέρυσι τέτοιον καιρό "Αλκοόλ - Πόσο, τί πίνουν και πόσο το πληρώνουν στον κόσμο" για να δούμε (ως ένα βαθμό βαθμό (οινοπνεύματος)) την επίδραση της κρίσης που μας "αποχαιρετά" σε μια από τις ιερότερες συνήθειες του είδους (το ραπόρτο του WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) για το 2011 έχει στοιχεία μέχρι το 2008 ενώ το ραπόρτ του 2014 μέχρι και το 2012.





Η τελική δεκάδα άλλαξε κατά 20% αφού Εσθονία και Σλοβενία την αποχαιρέτησαν πέφτοντας στις θέσεις 28 και 24, αντίστοιχα. Τα νέα μέλη της παγκόσμιας δεκάδας βαρελοφρόνων (Λιθουανία και Σλοβακία), ανέβηκαν από τις θέσεις 12 και 18, αντίστοιχα (τα λίτρα στον πίνακα αναφέρονται σε καθαρό οινόπνευμα).


Η Λευκορωσία έκανε ένα μεγάλο άλμα υπερακοντίζοντας την Μολδαβία, ενώ η 2η το 2011 Τσεχία κατέρρευσε στην 9η θέση μειώνοντας κατά 21% την κατανάλωση της και μοιράζεται την όλη δόξα με το πολύ "διαφορετικό" κράτος της Σλοβακίας. Η συνολική εικόνα στην πρώτη δεκάδα δείχνει μια μέση μείωση στην κατανάλωση περίπου 6%

Στις  χώρες με τη μικρότερη κατανάλωση


είχαμε επίσης αλλαγή κατά 20% αφού Αίγυπτος και Κομόρες πήραν τις θέσεις του Αφγανιστάν και της Σομαλίας. Εδώ η συνολική εικόνα δείχνει μέση αύξηση της κατανάλωσης  περίπου 130%, κυρίως λόγω της καταπληκτικής Υεμένης που αύξησε την ξυδοκατανάλωση κατά 1400% και δευτερεόντως του Πακιστάν (+66,7%).

Στην ΕΕ υπήρχαν κάποιες αλλαγές


Εσθονία και Σλοβενία κατέρρευσαν από την 3η και 5η θέση στην 21η και 15η αντίστοιχα, ενώ Φινλανδία και Λεττονία ανέβηκαν σημαντικά. Έχουμε μια μέση γενική μείωση κατά 8.5% ενώ η Ελλάδα παρέμεινε στην 23η θέση μειώνοντας ελαφρά την ξυδοκατανάλωση κατά 4% περίπου. Η Ιταλία τη μείωσε κατά 37%.



Οι άλλες παραδοσιακές μεγάλες δυνάμεις επίσης μείωσαν την κατανάλωσή της. Αλλά οι μελλοντικές δυνάμεις φαίνεται ότι  έχουν αποφασίσει πως καθώς γίνονται πλουσιότερες και ισχυρότερες να τα κοπανένε και συχνότερα (με την εξαίρεση της Βραζιλίας - αν και είναι πιθανόν να δούμε σημαντική αύξηση στο ξύδιασμα μετά τον blitzkrieg βιασμό που υπέστησαν από τα στούκας  του καθαρόαιμου αρίου Γιοάχιμ Λεβ).








Αν δούμε τις προτιμήσεις των εθνών στα ξύδια (χωρίζοντας τους ξυδάκηδες: σε μπυράκηδες, κρασάκηδες και σε spiritάκηδες (ή γνήσιους ξυδάκηδες)), έχουμε πρωτιά των μπυράκηδων με 40%, δεύτερους τους spiritάκηδες με 31% και τρίτους τους κρασάκηδες με 26% (το υπόλοιπο 3% προτιμά άλλα ξύδια, πχ σάκε).

Και αν κατατάξουμε τα έθνη σε μπυράκηδες, κρασάκηδες και σε spiritάκηδες (καταχωρώντας στην αντίστοιχη ξυδοκατηγορία όσα έθνη έχουν > 40% προτίμηση), δεν έχουμε και πολλές εκπλήξεις:





Οι κρασάκηδες χάνουν από τους  spiritάκηδες λόγω Ινδίας.

Αν και διαφαίνεται μια πτωτική τάση στο ξύδιασμα λόγω της κρίσης, δεν είναι ξεκάθαρο το φαινόμενο και θέλει πιο σοφιστικέ στατιστική ανάλυση για να υποδειχθούν σαφέστερες τάσεις (που παίζουν από περιοχή σε περιοχή, από κουλτούρα σε κουλτούρα και απ΄έθνος σε έθνος). Πάντως, αν αυθαίρετα δεχτούμε την (σε πρώτο επίπεδο) σχέση:

ανάπτυξη = ξύδιασμα πάνω, ύφεση=ξύδιασμα κάτω

και δούμε τις μελλοντικές εκτιμήσεις του WHO για το 2025 συγκριτικά με το 2014, έχουμε δυο ομάδες εθνών:

τους Ανωξυδιάρηδες που είναι η μειοψηφία (12 έθνη στα 39)


και τους Κατωξυδιάρηδες (26/39 έθνη)


και την Κύπρο για την οποία, ίσα ποτήρι ίσα ξύδια....



Πηγή: WHO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου