Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ο θαυμάσιος κόσμος του Alexis




Η καταπληκτική καλειδοσκοπική προσαρμοστικότητα της Συριζαικής αφήγησης παρέδωσε ένα υψηλό δείγμα αφηγηματικής τεχνικής όπου ο αναγνώστης διαβάζει ακριβώς αυτά , τα οποία πρέπει να διαβάσει.

 Ως γνωστόν ο αναγνώστης του "Βήματος" είναι τεχνοκράτης και με αίσθηση του εθνικού συμφέροντος.

No problem .Οι επεξεργασμένες και αμοιβαίες συμφωνημένες απαντήσεις έχουν την κατάλληλη μορφή έτσι ώστε να μη διαταραχθεί και αφού απολαύσει την εφημερίδα του ήσυχος, νηφάλιος να συναινέσει στην επερχόμενη αλλαγή.

Π.χ., το πραγματικό,τραυματικό επίδικο της Συριζαϊκής υπόσχεσης είναι τι γίνεται στην ρευστή ενδιάμεση φάση μετά την «ακύρωση» του μνημονίου.

Πόση χρονική διάρκεια θα έχει αυτή η φάση;

Ποια είναι τα τεχνικά και ποια τα πολιτικά σημεία τριβής ή σύγκρουσης;

Μήπως η Συριζαική ακύρωση τελικά «αυτοακυρωθεί» από την ένταξη της ως τεχνικό επίδικο εντός του υφιστάμενου νομικού διεθνούς πλαισίου;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα ο Α.Τσίπρας είναι καθησυχαστικός και πληροφορεί τον τεχνικά ενημερωμένο αναγνώστη ότι όντως έχει βρεθεί η κατάλληλη τεχνική win win πρόταση.

Πρόκειται μια μόχλευση χωρίς πολιτικές τριβές, η οποία μάλιστα προέρχεται από το ΔΝΤ και το μόνο που λείπει είναι κάποιος να την προτείνει!

Ακολουθεί το απόσπασμα:

-Μα δεν είναι απόλυτα σαφές ότι η περικοπή διακρατικού χρέους είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο; Πώς θα ψηφιστεί από τα Κοινοβούλια των εταίρων;

Το ελληνικό χρέος, που μετά το PSI έχει μετατραπεί σε διακρατικό, στην πραγματικότητα έχει χρηματοδοτηθεί από τις αγορές που δανείζουν τον Μόνιμο Μηχανισμό. Οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν έχουν επιβαρυνθεί. Μόνο εγγυήσεις έχουν δοθεί. Τα νέα ελληνικά ομόλογα τελούν υπό διαπραγμάτευση στις παγκόσμιες αγορές δημιουργώντας διαρκώς κέρδη για τους διαπραγματευτές. Η διαδικασία της περικοπής τους κατά 40-60%, όπως προτείνει το ΔΝΤ, μπορεί να οργανωθεί με ασφάλεια, ενδεχομένως με τροποποιήσεις στον Μόνιμο Μηχανισμό και με πρωτοβουλίες της ΕΚΤ που θα ενισχύσουν συνολικά τη διεθνή πίστη στην ευρωζώνη. Το όφελος θα είναι τεράστιο για την Ευρώπη.

-Η Γερμανία δεν τα γνωρίζει όλα αυτά;

Η Γερμανία τα γνωρίζει όλα αυτά και γι’ αυτό έχει ήδη στα συρτάρια του υπουργείου οικονομικών το σχέδιο του κουρέματος του ελληνικού χρέους, δηλαδή το plan B για τη διαπραγμάτευση με τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αποκάλυψε ο υφυπουργός του κου Σόιμπλε, Στέφεν Κάμπετερ, σε πρόσφατη ερώτηση βουλευτών του Die Linke. Ωστόσο δε πρόκειται να το υλοποιήσει αν δεν υπάρξει κάποιος να το διεκδικήσει

Όσον αφορά τις εθνικές ευαισθησίες του «αναγνώστη» έχουμε ενδιαφέρουσες επισημάνσεις.

Εδώ κατ’ ευθείαν με copy paste από το Alter και τα προγράμματα του Χαρδαβέλα έχουμε τον αυτονόητο ροζ κόσμο της γεωπολιτικής μας υπεροχής. Σε μόνο έξι χρονάκια, το 2020 θα είμαστε ο ισχυρός εταίρος της Ευρώπης. Εκμεταλλεύσιμοι ενεργειακοί πόροι στο Ιόνιο το Αιγαίο την Κρήτη μας καθιστούν μοναδικούς. Σε γεωπολιτικό χρόνο nanoseconds έχουμε βρει τα κοιτάσματα, έχουν καμφθεί οι περιβαλλοντικές ανησυχίες, έχουν εκτιμηθεί οι πραγματικές αξίες , οι γεωπολιτικές σταθμίσεις και voila ! είμαστε τόσο ισχυροί που με αυτό το ισχυρό χαρτί θα διαπραγματευτούμε με σίγουρη τη νίκη.

Ακολουθεί το απόσπασμα:

Σε μια ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση πρέπει να διαθέτεις «ισχυρά χαρτιά». Ποια είναι τα δικά σας;

Η Ευρώπη γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι ο ισχυρός ενεργειακός εταίρος του 2020. Γνωρίζουν οι υπόλοιποι εταίροι ότι η χώρα μας δεσπόζει στην ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη ενεργειακή ζώνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που ξεκινά από το Ισραήλ, περνά από την Κύπρο και περιλαμβάνει το Αιγαίο, το Λιβυκό, το Ιόνιο.

Μα τι όμορφος , τι αρμονικός είναι αυτός ο κόσμος του "Βήματος";

Σύντροφε Τσίπρα, βάλε με μέσα σε παρακαλώ, απάλλαξε με από συγκρούσεις , εθνικά διλλήματα, αγωνιώδη ερωτήματα.

Πόσο πιο σύνθετος , δυσάρεστος, προβληματικός είναι ο κόσμος εκτός "Βήματος"

Πηγή: Left Liberal Synthesis

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Princeton vs. facebook


Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, το F/b αναπτύσσεται με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Η επίσημη πρόβλεψη για το 2020 είναι 2 δις χρήστες 


Οι ρυθμοί αυτοί, υποθέτω, οδήγησαν τους ερευνητές του Pricenton, John Cannarella και Joshua A. Spechle, να υιοθετήσουν μια αναλογία μεταξύ της δυναμικής/εξέλιξης των social media και των μολυσματικών ασθενειών. Με δεδομένα της υπηρεσίας Google Trends τόσο για το Facebook όσο και για το MySpace χρησιμοποιήσαν την παραπάνω αναλογία για να προβέψουν την εξέλιξη των social media.

H παρακάτω εικόνα συνοψίζει τα αποτελέσματα του μοντέλου που ανέπτυξαν οι J Cannarella και JA Spechler


 Με λόγια: το 2020 το 80% των χρηστών θα την έχει κάνει

Αν και δεν είναι δίκαιο, το f/b χρησιμοποιήσε ανάλογα δεδομένα και κατέληξε στο συμπερασμα ότι η δημοφιλία του Princeton παρουσιάζει κάμψη τα τελευταία χρόνια, προς όφελος άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, με συνέπεια σε επτά χρόνια να βάλει «λουκέτο». 



Πάντως, πέρα από τα μοντέλα, η έως τώρα συγκριτική επεξεργασία των δεδομένων Ιανουάριος 2011 vs. Ιανουάριος 2014 δείχνει σημαντική αποχώρηση των εφήβων και νέων (ως 24 χρονων).





Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Η αγορά έργων τέχνης στον 21ο αιώνα


Πωλήσεις 2000-12 κατά sotheby και christie


H κινέζικη τέχνη παρουσίασε μέση ετήσια αύξηση 21% και αύξηση το 2012 σε σχέση με 2000 516%

Οι old masters: μέση ετήσια αύξηση=8%, 2012 vs. 2000=48%

Oι ιμπρεσιονιστές:μέση ετήσια αύξηση=29%, 2012 vs. 2000=269%

Οι σύγχρονοι: μέση ετήσια αύξηση=32%, 2012 vs. 2000=861%

Ενώ η συνολική  μέση ετήσια αύξηση ήταν 23% και 2012 vs. 2000=424% .

Η εξέλιξη των πωλήσεων έργων τέχνης συσχετίζεται καλά με την εξέλιξη της περιουσίας των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη



Όπως και με τον αριθμό των δισεκατομμυριούχων στον πλανήτη




Και τα 10 πιο ακριβά έργα τέχνης

1. Edvard Munch - The Scream (1895) - $119.922.500 (2012, ΝΥC από Sotheby σε ανώνυμο)

2. Picasso - Nude, Green Leaves and Bust (1932), $106.482.500 (2010, ΝΥC από Christie σε ανώνυμο)

3. Alberto Giacometti - A man walks behind (1961) - $105.182.398 (2010, Λονδίνο από Sotheby σε ανώνυμο)

4. Picasso - Boy With a Pipe (1905) – $104.168.000 (2004, ΝΥC από Sotheby σε ανώνυμο)

5. Gustav Klimt - Portrait of Adele Bloch-Bauer II (1912) – $87.936.000 (2006, ΝΥC από Christie σε ανώνυμο)

6. Francis Bacon - Triptych (1976) – $85.900.000 (2008, Λονδίνο από Sotheby στον Abramovich)

7. Κινέζικο βάζο (18ος αιώνας, δυναστεία Qianlon) από πορσελάνη - $85.921.461 (2010, Λονδίνο από Bainbridges house σε ανώνυμο)

8. Picasso - Dora Maar au Chat (1941) – $83.429.503 (2008, Λονδίνο από Sotheby σε ανώνυμο)

9. van Gogh - Portrait of Dr Paul Gachet (1890) - $82.500.000 (1990, ΝΥC από Christie σε ανώνυμο)

10. Monet - Le Bassin aux Nymphéas (1919) - $66.212.514 (2008 Λονδίνο από Christie σε ανώνυμο) 

Αυτά από το φανταχτερό (και πολύ αποδοτικό επενδυτικά) κόσμο της τέχνης. Τα άλλα, τα σκοτεινά (φτώχεια, πείνα, δίψα, πόλεμοι) είναι γνωστά, χιλιοειπωμένα και μίζερα.


Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Παραξενιές μεγάλων συνθετών


1. Wolfgang Amadeus Mozart σκατολογία και νιαουρίσματα


Η εμμονή του Mozart με τα σκατά είναι πασίγνωστη .

Λιγότερο γνωστή είναι η εμμομή του με το νιαούρισμα. Πολλές φορές στις πρόβες, όταν βαριόταν, τα παρατούσε όλα και σκαρφάλωνε στα τραπέζια και καμώμενος τη γάτα νιαούριζε. Στην εμμονή του αυτή χρωστάμε και το cat duet.
 
Για μια ομάδα ειδικών ο συνθέτης έπασχε από Σύνδρομο Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ενώ για άλλους έπασχε από το σύνδρομο Tourette (μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολλαπλών κινητικών και φωνητικών τικ).


2. Arnold Schoenberg - τρισκαιδεκαφοβία


Ο δημιουργός του δωδεκαφθογγισμού/ατονικότητας έπασχε από τρισκαιδεκαφοβία.

Γεννημένος στις 13/09/1874, θεωρούσε αυτήν την ημερομηνία κακό οιωνό.

Όταν είδε ότι το έργο του “Moses and Aaron” είχε 13 γράμματα έκοψε ένα a από Aaron και προέκυψε του Moses and Aron”

Το 1951, όταν ήταν 76, ένας φίλος του αστειευόμενος του είπε ότι το άθροισμα 7+6=13. Αυτό ήταν. Ο Schoenberg πείστηκε ότι δεν τού μενε άλλη ζωή. Την Παρασκευή 13 Ιουλίου του 1951, ο Schoenberg έπεσε βαριά άρρωστος στο κρεβάτι.

Πριν η ώρα φτάσει μία το μεσημέρι, είχε εκπνεύσει.


3. Erik Satie- «Πυροβολημένος» γενικά
 

Ο Satie είχε 12 πανομοιότυπα γκρι κουστούμια. Φορούσε το καθένα μέχρο που έλιωνε και μετά το επόμενο. Όταν πέθανε είχε ακόμη 6 τέτοια κουστούμια.

Απεχθανόταν τον ήλιο, κυκλοφορούσε με ένα σφυρί για λόγους αυτοπροστασίας και είχε τη δικιά του εκκλησία, το Μητροπολιτικό Ναό της Τέχνης του Ιησού του Μαέστρου.


O Satie πέθανε το 1925 από κίρρωση του ήπατος. Μετά το θάνατό του στο σπίτι του βρέθηκαν 100 ομπρέλες, 84 μαντήλια και πολλά γράμματα, τα περισσότερα γραμμένα αό τον συνθέτη προς τον εαυτό του. Σε ένα από αυτά, περιέγραφε το διαιτολογιό του:

Αυγά, ζάχαρη, αλεσμένα κόκαλα, ζωικό λίπος, αλάτι, καρίδες, ρύζι, ζυμαρικά, κοτόπουλο, τυρί, λευκά ψάρια. Δηλ., μόνο άσπρη τροφή.

4. Alexander Scriabin- Μυστικισμός και Θεοσοφία




Ο ρώσος συνθέτης είχε το χάρισμα της συναισθησίας.


Δηλ, της διαπλοκής των αισθήσεων, δηλ., να "ακούει" τις οσμές, να "βλέπει" τους ήχους και να "μυρίζει" τους ήχους.

Δεν είναι και περίεργο λοιπόν που ο Scriabin πέρασε τη ζωή του αναζητώντας την «εμπειρία του Θεού». Έλαβε μέρος σε πτητικά πειράματα και μια φορά προσπάθησε να περπατήσει στο νερό. Επηρεασμένος από τις θεοσοφικές διδασκαλίες της μαντάμ Μπλαβάτσκυ άρχισε να θεωρεί τη μουσική του ως τη γέφυρα που οδηγεί στη μουσική έκσταση.

Η κατάσταση του προχώρησε και άρχισε να αντιλαμβάνεται τη μουσική του ως μέσο εξορκισμού και όπλο εναντίον των διαμονών και του κακού )Seventh Sonata (theWhite Mass”) και Ninth (theBlack Mass”) και σε ακόμη πιο προχωρημένη κατάσταση, στο τελευταίο του έργο (“Mysterium”), ο κόσμος η ανθρωπότητα τελειώνει μέσα στην απόλυτη ευδαιμονία και η ανθρωπότητα αντικαθίσταται από ένα καλύτερο και ευγενέστερο είδος.

Δυστυχώς, τα υψηλά οράματα του ρώσου συνθέτη δε συγκίνησαν το μικρόβιο που μόλυνε τον καλόγερο που είχε στα οπίσθιά του, προκάλεσε σηψαιμία και τον έστειλε..

5. Anton Bruckner- αριθμομανία και..



 Ζούσε κρατώντας λίστες για τα πάντα ενώ στη σύνθεση χρησιμοποιούσε δικά του κρυφά αριθμητικά μοτίβα. Είχε ένα αβυσσαλέο πάθος για τα νεαρά κορίτσια, γεγονός που τον έκανε ακατάλληλο για δάσκαλο. Μέχρι και τα 70 του δεν κουράστηκε να κάνει προτάσεις γάμου σε νεαρά κορίτσια αλλά δεν παντρεύτηκε ποτέ.

Ένα άλλο κόλλημα του Anton ήταν τα κρανία νεκρών συνθετών. Όταν ανοίχτηκε ο τάφος του Schubert, ο Bruckner αγκάλιασε και ξεκόλλησε το κρανίο από τον υπόλοιπο σκελετό. Θα ήταν πράγματι ένα πολύ περίεργο συμβάν αν δεν είχε επαναληφθεί λίγους μήνες πριν με το πτώμα του Beethoven.

Πηγή: listverse