Μεταγνώσεις

«Ηταν οι καλύτερες μέρες, ήταν οι χειρότερες μέρες, ήταν τα χρόνια της σοφίας, ήταν τα χρόνια της άνοιας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της ολιγοπιστίας, η εποχή του Φωτός και η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας και ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε μπρος μας τα πάντα, είχαμε μπρος μας το τίποτε, πηγαίναμε όλοι στον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι στο αντίθετό του»
Ch Dickens, A Tale of Two Cities

«Εσύ κι εγώ Ζόιντ, είμαστε σαν τον Μπιγκ Φουτ. Οι καιροί περνούν, εμείς ποτέ δεν αλλάζουμε…»
Τ Πύντσον, Vineland

«Οι άνθρωποι κάνουν την ίδια τους την Ιστορία, δεν την κάνουν όμως κάτω από ελεύθερες συνθήκες, που διάλεξαν μόνοι τους, μα κάτω από συνθήκες που βρέθηκαν άμεσα, που δόθηκαν και κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.»
K Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη

«Αυτοί που ελέγχουν το Μικροσκοπικό, ελέγχουν τον κόσμο»
Τ Πύντσον,
Mason & Dixon

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

5 δημοφιλή εμπορικά ονόματα που κληρονόμησε η ανθρωπότητα από τους Ναζί (ή που κληροδότησαν οι Ναζί στην ανθρωπότητα)



1
Και ας αρχίσουμε από τη γνωστή μας Siemens
Ιδρύθηκε από τον Βέρνερ φον Ζήμενς  το 1847 στο Βερολίνο. Σήμερα έχει την έδρα της στο Μόναχο και δραστηριοποιείται στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, των μεταφορών, των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, της υγείας  και στην πληροφορική. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε αριθμό απασχολούμενων ευρωπαϊκή εταιρεία με 360000 υπαλλήλους παγκοσμίως (στοιχεία 2012)
σε 190 χώρες εκ των οποίων 36% στην Γερμανία. Κατατάσσεται 19η στην Ευρώπη σε συνολική αξία ενεργητικού (113.3 δις δολάρια το 2012) (5ηστη Γερμανία και 47η στον κόσμο).

Αξίες της εταιρίας είναι:

1.    Υπευθυνότητα – αφοσίωση στις υπεύθυνες και ηθικές δραστηριότητες
2.    Αριστεία – προσήλωση στις υψηλές αποδόσεις και στα άριστα αποτελέσματα
3.    Καινοτομία – εστίαση στην καινοτομία με στόχο στη αειφόρο αξία

 Η Siemens έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ναζιστικοποίηση της Γερμανίας. Διοικούμενη από τον γιο του Βέρνερ, Καρλ, και τον εγγονό του, Χέρμαν, υπέφερε μετά τη λήξη του 1ου παγκοσμίου πολέμου και την Μεγάλη Κρίση και ήθελε με κάθε τρόπο να ανακάμψει. Με το πού ανέβηκε στην εξουσία ο Χίτλερ, η Siemens πήρε το μήνυμα και ξεκίνησε την κατασκευή καινούργιων μονάδων στα καταλληλότερα μέρη, στο Auschwitz και το Buchenwald

 

Εκατοντάδες χιλιάδες εργάστηκαν για την κατασκευή των ναζιστικών υπερόπλων. Αν και δεν ήταν η μοναδική εταιρία που τροφοδοτούσε με υλικό τη Βέρμαχτ, ήταν σίγουρα η αποδοτικότερη (είπαμε, η αριστεία και οι υψηλές αποδόσεις αποτελούν αξίες της εταιρίας). Κατασκεύασε, μεταξύ άλλων, το σιδηροδρομικό δίκτυο, το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, τις εγκαταστάσεις παραγωγής ισχύος. Ήταν, χωρίς υπερβολή, το δεξί χέρι του Χίτλερ. Όταν ο πόλεμος γύρισε, οι σύμμαχοι κατέστρεψαν τα 4/5 του εγκαταστημένου εξοπλισμού της εταιρίας. 

2

Στη συνέχεια είναι η Volkswagen. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη και η 2η μεγαλύτερη παγκοσμίως με πωλήσεις 8157058 οχημάτων παγκοσμίως. Η έδρα του Ομίλου βρίσκεται στην πόλη Βόλφσμπουργκ, στην Κάτω Σαξονία



Η Volkswagen ιδρύθηκε το 1937 ως δημόσια εταιρεία από την τότε κυβέρνηση των Ναζί, ώστε να παράγει και να διαθέτει στους καταναλωτές το "Volkswagen Beetle", ("Σκαραβαίος"). Επειδή οι εγκαταστάσεις μιας πλήρους αυτοκινητοβιομηχανίας δεν υπήρχαν, ο Χίτλερ αποφάσισε να τις δημιουργήσει. Δήμευσε, λοιπόν, τα κτήματα ενός ευγενούς, του Werner von Schulenberg του Wolfsburg και δημιούργησε εκεί τις εγκαταστάσεις. Έτσι, το εργοστάσιο και η κωμόπολη που δημιουργήθηκε γύρω του πήραν το όνομα Βόλφσμπουργκ. Η παραγωγή σχεδιαζόταν να αρχίσει το 1939, αλλά τον Σεπτέμβριο ξέσπασε ο πόλεμος και το εργοστάσιο ανέλαβε άλλες κατασκευές και επισκευές αεροσκαφών. Σε μία προσπάθεια να κρατήσει το εργοστάσιο αυτοκινήτων ενεργό, μετά την έναρξη του Β΄ Π.Π., ο Φέρντιναντ Πόρσε σχεδίασε ένα ελαφρύ όχημα για στρατιωτική χρήση, βασισμένο στο σκελετό του "σκαθαριού". Κατασκεύαζε λοιπόν εκεί τα Kubelwagen, τα γνωστά "τζιπ" του Γερμανικού Στρατού. Συνολικά, το εργοστάσιο κατασκεύασε περίπου 50000 τεμάχια. Δημιούργησε επίσης ένα αμφίβιο παρόμοιο όχημα, το Schwimmwagen από το οποίο κατασκευάστηκαν περίπου 15000 τεμάχια.

3

Ακολουθεί η ΙBM. Αν και όλοι θα σκεφτούμε, «μα πώς, αυτή είναι αμερικάνικη εταιρία», αλλά η ιστορία είναι, για άλλη μια φορά, πανούργα. Πριν το 2ο παγκόσμιο πόλεμο, ένα ολόκληρο μπλοκ από αμερικανούς επιχειρηματίες (Rockefeller Foundation, Carnegie Institute, κλπ) χρηματοδοτούσε τα χιτλερικά προγράμματα ευγονικής που είχαν στόχο το σχεδιασμό του ανώτερου ανθρώπου.



Αν και οι περισσότεροι απ’ αυτούς ξέκοψαν με το που ξέσπασε ο πόλεμος, η ΙΒΜ αποφάσισε να κρατήσει τους δεσμούς και να δει που το πάει ο Αδόλφος τις διακηρύξεις του περί Τελικής Λύσης και τα παρόμοια κι αν έχει ψωμί η όλη υπόθεση. Και έτσι είδν το φως οι περίφημες διάτρητες κάρτες που χρησιμοποίησαν εκτεταμένα οι ναζί για να αποθηκεύσουν και να οργανώσουν το υλικό τους, δηλ., τον εβραϊκό πληθυσμό κάθε χώρας που καταλαμβάνονταν και έπρεπε σιγά σιγά και οργανωμένα να πάρει τον δρόμο του προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις εκεί «εφαρμογές».
«Απολαύστε» το ακόλουθο βίντεο κλιπ για να το δείτε με τα μάτια σας. 



Ο Κωδικός 8 σήμαινε τον Εβραίο, ο Κωδικός 11 τον τσιγγάνο, ο 001 το Auschwitz, ο 002 το Buchenwald, ο 6 την εκτέλεση σε θάλαμο αερίων. Τόση και τέτοια οργάνωση.
Η IBM, ως άλλη μια εταιρία με απαράμιλλες αξίες, κάνει επί μισό και πλέον αιώνα την πάπια, δεν ζήτησε ούτε συγνώμη και περιμένει τον πανδαμάτορα χρόνο να σβήσει την ελεεινή συμπεριφορά της.


4. 

Μετά έχουμε τη Bayer.

Τη μαμά της ασπιρίνης αλλά και της πρέζας. 





ιδρύθηκε στο Μπάρμεν (Barmen) το 1863. Σήμερα έχει την έδρα της στο Λεβερκούζεν. Μετά το Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Bayer αντιμετώπισε την κατάσχεση σε πολλά περιουσιακά της στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στο όνομά της και τα εμπορικά σήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και πολλές άλλες χώρες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, περιουσιακά στοιχεία και τα εμπορικά σήματα της Bayer αποκτήθηκαν από την Sterling Drug, προκατόχου της Sterling Winthrop. Η εταιρεία Bayer στη συνέχεια αποτέλεσε μέλος της κοινοπραξίας IG Farben, μιας συσπείρωσης της γερμανικής βιομηχανίας χημικών, που αποτελούσε μέρος τους οικονομικού πυρήνα του γερμανικού ναζιστικού καθεστώτος.

Το αριστούργημα της ήταν το αέριο Zyklon B που έστειλε εκατομμύρια ανθρώπους. Και, για να γίνει πιο τραγική η ιστορία, η τύχη θέλησε έναν εβραίο νομπελίστα χημικό να είναι ο δημιουργός του. Φυσικά, ο Fritz Haber, επινόησε το αέριο ως εντομοκτόνο αλλά τα αφεντικά του είδαν εξαιρετικές δυνατότητες χρήσης και σε άλλες εφαρμογές. Έτσι, ο έρμος αυτός έγινε, άθελά του, υπαίτιος για τον ανατριχιαστικό αφανισμό χιλιάδων ανθρώπων της φυλής του. 

5
Και 5ο και πιο στιλάτο όνομα αυτό του Hugo Boss, ράφτη και γενικότερα καλλωπιστή  της τάξης των γιάπηδων και των ανά τον κόσμο τεκνών. Κουστούμια, ρολόγια, γυαλιά ηλίου, και κάθε άλλο μπιχλιμπίδι, για όσους θέλουνε να διαφέρουν από τον «ά-στυλη» μάζα.

 


Ξεκίνησε με ρουχάδικο το 1924 στο Metzingen. Έγινε μέλος του κόμματος και οι πωλήσεις του αυξήθηκαν τρελλά (από 38260 κομμάτια το 1932 σε περισσότερα από 3.5 εκατομμύρια κομμάτια το 1941). Έντυσε και στόλισε ότι ναζιστικό κινείτο.